Κινητοποίηση στη βάση του Ακτίου πραγματοποίησαν Επιτροπές Ειρήνης, Εργατικά Κέντρα και άλλοι φορείς της ΒΔ Ελλάδας

aktio-vasi
News Room21 Απριλίου, 2024 21:020

Ανακοίνωση

Κινητοποίηση στη βάση του Ακτίου πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Ειρήνης, τα Εργατικά Κέντρα και άλλοι φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας, εκφράζοντας τη λαϊκή απαίτηση απεμπλοκής της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την στήριξη της κυβέρνησης στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Λευκάδας – Βόνιτσας, Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Άρτας, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας, σύλλογοι φοιτητών και άλλοι φορείς της περιοχής, απαιτώντας να επιστρέψουν όλα τα πολεμικά πλοία και οι Έλληνες στρατιωτικοί από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές έκτος συνόρων.

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», βροντοφωνάζουν διαδηλωτές από όλες τις άκρες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

«Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ» αναγράφει το πανό του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ το πανό της Επιτροπής Ειρήνης και των σωματείων Πρέβεζας προσθέτει «Η μονή υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιώργος Ντουντούμης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου όπου ανάμεσα στα αλλά υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ στα 75 χρόνια δολοφονικής δράσης του «αποτέλεσε τη “σιδερένια φτέρνα” της πολιτικό-στρατιωτικής συμμαχίας του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, που βαρύνεται με τεράστια εγκλήματα σε βάρος των λαών, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων».

Πρόσθετα τόνισε πως «με την παρουσία μας, με τη φωνή μας, σπάμε την “ομερτά” που η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα θέλουν να επιβάλουν γύρω από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μαίνονται στην περιοχή, την εμπλοκή σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ! Δίνουμε απάντηση στα ψέματα και στα προσχήματά τους, στον εφησυχασμό, στην παραπληροφόρηση! Σημαίνουμε συναγερμό! Καλούμε τους εργαζόμενους τον λαό και τη νεολαία της χώρας μας σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και ξεσηκωμό».

Επίσης, στους συγκεντρωμένους μίλησε η Βιβή Σταματέλου, από την Επιτροπή Ειρήνης Λευκάδος.

Στον χώρο ήταν αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Έξαρχο.

Υπενθυμίζεται ότι στη στρατιωτική Αεροπορική Βάση του Ακτίου είναι εγκατεστημένη η «Forward Operational Base» – FOB (προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση) του ΝΑΤΟ στην οποία σταθμεύουν τα ιπτάμενα κατασκοπευτικά ραντάρ τύπου Αwacs, που σαρώνουν τον εναέριο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη ΝΑΤΟική στρατιωτική μηχανή, όπως έχει αποδειχτεί παλαιότερα στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας στη Λιβύη και τη Συρία. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πήγες, αυτή την περίοδο καθημερινές είναι οι πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ που δρουν συμπληρωματικά με τις ΝΑΤΟικες βάσεις στη Σούδα και στη Λάρισα.

Στη συνέχεια οι δρόμοι της Πρέβεζας δονήθηκαν από τα συνθήματα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας – συναγερμός παντού για μας και τα παιδιά μας».

Ακολούθησε ομιλία στην παραλία της πόλης από τον Χρύσανθο Κυριαζή, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας, ο οποίος χαιρέτισε τους αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, τους Συλλόγους Γυναικών, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος της Βορειοδυτικής Ελλάδας που με αποφάσεις τους συμμετείχαν και στήριξαν τη σημερινή κινητοποίηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ).

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες λαού στις υπόλοιπες πόλεις σε όλη τη χώρα που πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ «που φέρνει στην ημερήσια διάταξη τη γενίκευση του πολέμου, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής».

Καταδίκασε την πολιτική που έχουν στηρίξει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού», η οποία μπλέκει τον λαό στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και πολέμους και τον κάνει στόχο αντιποίνων, μετατρέποντας τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο.

Από το βήμα της συγκέντρωσης έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό που εδώ και έξι μήνες αντιμετωπίζει την επιχείρηση γενοκτονίας από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, το οποίο στηρίζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενώ εξέφρασε την απαίτηση «να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, να επιστρέψει εδώ και τώρα η φρεγάτα “ΥΔΡΑ” και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ερυθρά Θάλασσα και να αποχωρήσει η Ελλάδα από την αποστολή “ΑΣΠΙΔΕΣ” της ΕΕ».

Κατήγγειλε και καταδίκασε, ακόμα, την κυβέρνηση της ΝΔ που, ακολουθώντας την πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναγορεύει το Ισραήλ σε στρατηγικό σύμμαχο της χώρας, αναβαθμίζει διαρκώς τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες, τηρεί στάση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα και αρνείται να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ειδική αναφορά έκανε και στη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο, έδρα των AWACKS, στον κομβικό ρόλο που έχει παίξει από το 1985, οπότε και δημιουργήθηκε, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «η πολιτική που σπέρνει την ακρίβεια, τη φτώχεια, τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας είναι η ίδια πολιτική που εμπλέκει τον λαό και τη νεολαία σε επικίνδυνες περιπέτειες για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Τόνισε ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κάθε άλλο παρά παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας είναι, καθώς «ευθύνονται για δεκάδες επεμβάσεις και πολέμους» και «αποτελούν εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», το οποίο μαζί με τους πολιτικούς υπηρέτες, υπογράμμισε, γνωρίζουν καλά ότι το σάπιο σύστημά τους «δεν μπορεί να προσφέρει πια τίποτε καλό στον άνθρωπο. Δεν χωράει μερεμέτια, το μόνο που χρειάζεται είναι ν’ ανατραπεί!».

Τέλος, σε αυτόν τον δρόμο της ανατροπής κάλεσε να βρεθούν οι παρευρισκόμενοι: «Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και Πανεπιστήμιο, σε κάθε γειτονιά. Αντιστεκόμαστε μαζικά, διεκδικούμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Να καταργηθεί η εκμετάλλευση και να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους, την ανεργία και τη φτώχεια, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, με φιλία και αλληλεγγύη, με σχέσεις αμοιβαίου οφέλους»

 

 

Τελευταία ενημέρωση 21 Απριλίου 2024 21:02:34 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας