Στη Βουλή το ζήτημα της απομάκρυνσης του αμιάντου από τις στέγες των κατοικιών του Ν.Ωρωπού Πρεβέζης

BARKAS-VOULI
News Room4 Μαρτίου, 2024 14:500

Την άμεση απομάκρυνση αμιάντου από τις στέγες των κατοικιών στον Ν.Ωρωπό του Δήμου Πρέβεζας, ζητά για πολλοστή φορά, με Ερώτησή του από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργό Ανάπτυξης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Μπάρκας.

Στην ερώτησή του ο κ. Μπάρκας χαρακτηριστικά αναφέρει: «Παρότι εδώ και 18 χρόνια, από το 2005, σε όλη την Ευρώπη έχει καταργηθεί η χρήση του καρκινογόνου αμίαντου, στην Ελλάδα το επικίνδυνο αυτό υλικό παραμένει “κρυμμένο” και ενεργό σε χιλιάδες σπίτια και επαγγελματικά κτίρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χωριών του Νομού Πρέβεζας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας , όπου ο αμίαντος παραμένει σε πολλά σπίτια, σε μεγάλο ποσοστό των κατοικιών στις στέγες.

Οι κάτοικοι του Ωρωπού Πρέβεζας ζουν εκτεθειμένοι στον καρκινογόνο αμίαντο, γνωστό με την εμπορική ονομασία “Ελλενίτ”, εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια, καθώς οι οροφές των σπιτιών τους είναι κατασκευασμένες από το επικίνδυνο υλικό.
Σήμερα, οι στέγες των σπιτιών του Ωρωπού Πρέβεζας έχουν φθαρεί και οι ίνες του αμίαντου διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία. Πρόκειται για ένα από τα πιο τοξικά υλικά με αποδεδειγμένους παράγοντες καρκινογένεσης, στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το θέμα έχει απασχολήσει τις αρχές, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ριζικά. Μερικοί από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική αντικατάσταση των οροφών με δικά τους έξοδα. Παραμένουν όμως ακόμη εκατό (100)περίπου κατοικίες που έχουν στέγες από «Ελλενίτ». Λόγω, όμως, των δυσμενών οικονομικών συνθηκών οι πολίτες αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση του επικίνδυνου αμιάντου με άλλα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των κατοίκων κτιρίων που έχουν στέγες από αμίαντο αλλά και των κατοίκων των γειτονικών κτιρίων.

Επειδή, το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά αφορά τη δημόσια υγεία, πρέπει να βρεθεί ειδική Κρατική Χρηματοδότηση ή μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να αντικατασταθούν τα επικίνδυνα υλικά, και η απομάκρυνση του καρκινογόνου αυτού υλικού πρέπει να γίνει σταδιακά από ειδικό ειδικευμένο συνεργείο και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής.

Εκτός από το οικολογικό και ενεργειακό αποτύπωμα της παραπάνω δράσης, επισημαίνει ο κ. Μπάρκας, τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για την Εθνική Οικονομία, προστατεύοντας τα δημοσιονομικά της χώρας μας από μελλοντικά προβλήματα υγείας των πολιτών από τη χρήση του αμιάντου και καταλήγοντας ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα προτίθενται να εφαρμόσουν ώστε να ξεκινήσει καταγραφή των σπιτιών όπου υπάρχει αμίαντος και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ώστε σταδιακά μέσα από ειδικά συνεργεία και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής, να γίνει η απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού;»

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1.Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

2.Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3.Υπουργείο Ανάπτυξης

Θέμα: «Άμεση απομάκρυνση αμιάντου από τις στέγες των κατοικιών του Ν.Ωρωπού Πρεβέζης »

Παρότι εδώ και 18 χρόνια, από το 2005, σε όλη την Ευρώπη έχει καταργηθεί η χρήση του καρκινογόνου αμίαντου, στην Ελλάδα το επικίνδυνο αυτό υλικό παραμένει “κρυμμένο” και ενεργό σε χιλιάδες σπίτια και επαγγελματικά κτίρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χωριών του Νομού Πρέβεζας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας , όπου ο αμίαντος παραμένει σε πολλά σπίτια, σε μεγάλο ποσοστό των κατοικιών στις στέγες.

Λόγω της υψηλής μονωτικής του ικανότητας και της υψηλής αντοχής του στη φωτιά και τη διάβρωση, ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν ευρέως στη βιομηχανία μέχρι την απαγόρευσή του. Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, οι ίνες αμιάντου κατηγορούνται για τον θάνατο 100.000 ανθρώπων ετησίως ενώ η χρήση του έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005 (οδηγία 1999/77/ΕΚ(1)).
Οι κάτοικοι του Ωρωπού Πρέβεζας ζουν εκτεθειμένοι στον καρκινογόνο αμίαντο, γνωστό με την εμπορική ονομασία “Ελλενίτ”, εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια, καθώς οι οροφές των σπιτιών τους είναι κατασκευασμένες από το επικίνδυνο υλικό.
Ο οικισμός δημιουργήθηκε την περίοδο της Χούντας από την τεχνική υπηρεσία του στρατού, MOMA, το 1970, προκειμένου να στεγάσει τους κατοίκους γειτονικών χωριών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν αυτά καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις.
Συνολικά, στον Ωρωπό ήρθαν οι κάτοικοι από τα χωριά Πολύβρυσο (Σέσοβο), Παλιό Ωρωπό (Παλαιορόφορος), Σφηνωτό (Μουζάκα) και Τρίκαστρο(Γόρανα).
Και ενώ οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους, για να γλιτώσουν από τον κίνδυνο των κατολισθήσεων, μεταφέρθηκαν σε ένα εξίσου επικίνδυνο περιβάλλον, λόγω του αμιάντου στα σπίτια τους.
Σήμερα, οι στέγες των σπιτιών του Ωρωπού Πρέβεζας έχουν φθαρεί και οι ίνες του αμίαντου διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία. Πρόκειται για ένα από τα πιο τοξικά υλικά με αποδεδειγμένους παράγοντες καρκινογένεσης, στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το θέμα έχει απασχολήσει τις αρχές, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ριζικά. Μερικοί από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική αντικατάσταση των οροφών με δικά τους έξοδα. Παραμένουν όμως ακόμη εκατό (100)περίπου κατοικίες που έχουν στέγες από «Ελλενίτ».

Λόγω, όμως, των δυσμενών οικονομικών συνθηκών οι πολίτες αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση του επικίνδυνου αμιάντου με άλλα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των κατοίκων κτιρίων που έχουν στέγες από αμίαντο αλλά και των κατοίκων των γειτονικών κτιρίων.

Επειδή, το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά αφορά τη δημόσια υγεία, πρέπει να βρεθεί ειδική Κρατική Χρηματοδότηση ή μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να αντικατασταθούν τα επικίνδυνα υλικά,

Επειδή, η απομάκρυνση του καρκινογόνου αυτού υλικού πρέπει να γίνει σταδιακά από ειδικό ειδικευμένο συνεργείο και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής,

Επειδή, εκτός από το οικολογικό και ενεργειακό αποτύπωμα της παραπάνω δράσης, τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για την Εθνική Οικονομία, προστατεύοντας τα δημοσιονομικά της χώρας μας από μελλοντικά προβλήματα υγείας των πολιτών από τη χρήση του αμιάντου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση, δια των αρμόδιων υπουργείων, να ξεκινήσει καταγραφή των σπιτιών όπου υπάρχει αμίαντος και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ώστε σταδιακά μέσα από ειδικά συνεργεία και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής, να γίνει η απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κώστας

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 4 Μαρτίου 2024 14:50:10 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας