Πρέβεζα: Οι 7+1 πληγές, παρακαταθήκη από την 10χρονη Δημοτική Αρχή

Ύδρευση, Βανδαλισμοί, Πάρκινγ, Αφισορρύπανση, Φωτισμός, Ιστορία, Μονολίθι, Καθαριότητα: Πληγωμένη αν όχι αποδεκατισμένη βγαίνει η Πρέβεζα
Πρέβεζα: Οι 7+1 πληγές, παρακαταθήκη από την 10χρονη Δημοτική Αρχή_5e04fcade4951.jpeg
News Room25 Αυγούστου, 2019 19:070

Ύδρευση, Βανδαλισμοί, Πάρκινγ, Αφισορρύπανση, Φωτισμός, Ιστορία, Μονολίθι, Καθαριότητα: Πληγωμένη αν όχι αποδεκατισμένη βγαίνει η Πρέβεζα

Πληγωμένη αν όχι αποδεκατισμένη βγαίνει η Πρέβεζα από την διακυβέρνηση Δημάρχου Μπαΐλη ο οποίος για δύο θητείες στο τιμόνι του καραβιού, το άφησε μεσοπέλαγα να βολοδέρνεται από ανέμους και κύματα και τους καρχαρίες να κάνουν πάρτι τριγύρω του, αρπάζοντας ότι έπεφτε από το καταπονημένο από τα ίδια και τα ίδια σκαρί.

Οκτώ χρόνια χωρίς καμία αξιόλογη πρωτοβουλία σε σχέση πάντα με τα βήματα που έγιναν από άλλους Δήμους και παρά το γεγονός πως διανύαμε και διανύουμε μια μακρά περίοδο ύφεσης και οικονομικής «καταστροφής».

Η ανικανότητα εκμετάλλευσης του τελευταίου αναζωογονητικού πνεύμονα για τον Δήμο, αυτό του τουρισμού, από κάθε άποψη, έδειξε πως όλο το επιτελείο ήταν «λίγο» για να μπορέσει να οδηγήσει το Δήμο στο δρόμο προς τη πρόοδο.

Σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν έστω κάποιες χαραμάδες βελτίωσης, αυτές σκοντάφτουν πάνω στις τόσες φωτεινές ακτίνες που εκμεταλλεύτηκαν άλλοι Δήμοι ανά τη χώρα, οι οποίοι βρίσκονταν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτόν της Πρέβεζας.

Η προσπάθεια να διορθωθούν λάθη των προηγούμενων δημοτικών αρχών από αυτήν του Μπαΐλη, έκανε τους λιγοστούς έχοντες το όραμα, να εγκλωβιστούν σε μια εμμονή να γεμίσουν τα ταμεία, λες και θα «κυβερνούσαν» για μια ζωή, σπαταλώντας από την άλλη πακέτα σε ανούσιες κινήσεις, που εξασφάλιζαν ωστόσο περισσότερους σταυρούς για την επόμενη φορά και προσωπική προβολή για ορισμένους.

Άγνωστο παρέμεινε για χρόνια το γεγονός πως ο Δήμος αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «επιχείρηση», εντούτοις σκοπός της δεν είναι το οικονομικό κέρδος αλλά η «επιστροφή» των χρημάτων που συρρέουν στα ταμεία, στους ίδιους τους δημότες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Και κάπου εκεί ο κόσμος φάνηκε πως ξύπνησε, αν και πολλοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι και βολεμένοι σε μια πολιτική συνήθεια που το μόνο που υπόσχονταν ήταν η ικανοποίηση πως η Πρέβεζα απλά υπάρχει, εκεί κάπου μεταξύ Πάργας και Λευκάδας.

Η μόνη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η Δημοτική Αρχή Μπαΐλη με την ευθύνη να καταμερίζεται σε όλους όσους πρωτοστάτησαν όχι μόνο από τις θέσεις ευθύνης αλλά γενικότερα, από καρέκλες με επιρροή, ήταν οι μεγάλες πληγές που έρχονται εν έτη 2019 να αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη «ζωή» του Δήμου.

Τι κι αν η… μοίρα θέλησε η Πρέβεζα να αποτελέσει, τα τελευταία έστω χρόνια, το επίκεντρο για πολλούς επισκέπτες, φάνηκε ωστόσο ανίκανη να φιλοξενήσει σωστά και με δυναμική αυτό το κύμα τουρισμού.

Και φυσικά ο λόγος δεν μπορεί να γίνει για τις υπηρεσίες επαγγελματιών. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό τον τομέα. Αλλά στα αυτονόητα που πρέπει να προσφέρει ένας δήμος με την ύδρευση, το πάρκινγκ, το κυκλοφοριακό να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην αρνητική διαφήμιση που εισέπραξε φέτος η Πρέβεζα.

Ο λόγος γίνεται για μια σειρά από υποδομές που εάν Δήμαρχος και συμβουλάτορές του έβλεπαν αυτό που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια, θα είχαν φροντίσει, όπως κάνει ο κάθε νοικοκύρης στο σπίτι του, να ενεργήσει κατάλληλα και να απολαμβάνει σήμερα τους κόπους αλλά και τα αγαθά αυτού που λέγεται τουρισμός.

Αντ αυτού προτιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό η εσωστρέφεια και η κατά μια μοναδική ικανότητα επίδειξη κάθε φορά ότι πρόκειται για διακυβέρνηση μιας κοινότητας, ενός χωριού, με τις κοινωνικές δράσεις του καφενείου και της πρέφας, με τα πανηγύρια και τα μνημόσυνα, με τις περατζάδες και τις χαιρετούρες, με τις αναμνηστικές πλακέτες και τα λελουδικά, απορροφημένοι στο χθές και αγνοώντας το αύριο που έρχεται.

Και οι εφτά πληγές της «αποκάλυψης» της πραγματικής Πρέβεζας, κυριαρχούν καθημερινά μέχρι και σήμερα χωρίς καμία διάθεση βελτίωσης όλ αυτά τα χρόνια και την μόνη ικανοποίηση ότι απλά «δεν κάναμε τίποτε» που να μας βάλει σε φουρτούνες και τρεξίματα!!!

Και το θράσος ορισμένων καρεκλοκεύνταυρων που ακόμα και την ύστατη στιγμή έχουν την πεποίθηση πως όλα έγιναν σωστά και επιτίθενται σε κάθε πολίτη που «τολμήσει» να πει την γνώμη του, περισσεύει. Ξεχνούν όμως πως η ιστορία γι αυτούς έγραψε και έγραψε με μελανά χρώματα και θα μείνουν στην μνήμη ως η Δημοτική Αρχή που «έλαμψε δια της απουσίας της» στα βασικά ζητήματα, μη μπορώντας να ακολουθήσει το μέλλον, ρίχνοντας τα βάρη στην οικονομική κρίση αλλά και στην νοοτροπία που καλλιεργούσαν χρόνια τώρα. Και να ο λόγος που ο κόσμος τους έστειλε στα σπίτια τους.

Για κάτι βέβαια που μεγάλη μερίδα ευθύνη φέρουν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που φρόντισαν να εξασφαλίσουν και να ικανοποιήσουν όσους ικανοποίησαν αδιαφορώντας και αυτές για το κοινό καλό και οδηγώντας την Πρέβεζα στο τέλμα.

 

Πληγή 1: Ύδρευση

«Και που να δεις τι έχει να γίνει από εδώ και πέρα…» ήταν τα λόγια στελέχους της ΔΕΥΑ Πρέβεζας όταν πριν από μήνες ερωτηθείς για το δίκτυο και το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σπασίματα σωλήνων, εξέφρασε την άποψη πως όλοι οι αγωγοί είναι παλιοί.

Πέρα από το γεγονός αυτό σημαντικότερο βέβαια είναι το ότι δεν έγινε πρόβλεψη, από κανέναν και φυσικά δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου η Πρέβεζα να αντέξει στην αύξηση της ζήτησης του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω και της αύξησης του τουρισμού.

Αντ αυτού μόνο δικαιολογίες…!!! Και οι βρύσες να στάζουν συχνά και το νερό να αποτελεί, για ένα μπάνιο έστω, είδος πολυτελείας για την Πρέβεζα.

 

Πληγή 2: Βανδαλισμοί

Μια πόλη πολιτισμού και πολιτιστικής κουλτούρας όπως θέλουν να «περνάν» ορισμένοι με τις «κουλτουριάρικες» εκδηλώσεις και τη δαπάνη γι αυτές χιλιάδων ευρώ, δεν φρόντισαν να εκπολιτίσουν ορισμένους εκπροσώπους της νεολαίας που επιδίδονται σε ορνιθοσκαλίσματα και δημιουργούν βρόμικη οπτική εικόνα σε κάθε αναζήτηση του ματιού.

 

Πληγή 3: Πάρκινγκ

Σε μια σύγχρονη πόλη αυτό που οφείλει η κάθε δημοτική αρχή είναι να προβλέψει που θα αφήσουν τα οχήματά τους οι φιλοξενούμενοι και όσοι καλούνται κάθε φορά προκειμένου να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις (γιορτή σαρδέλας, λευκή νύχτα), event (συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις), εκθέσεις κ.λπ..

Και όχι μόνο. Αφού για ενάμιση μήνα, το παρκάρισμα στην Πρέβεζα αποτελεί κάθε βράδυ ένα ακόμα είδος πολυτελείας, με τα πεζοδρόμια να καταλαμβάνονται απ άκρη σ άκρη, το λιμάνι να ασφυκτιά, στο πάρκινγκ να μην πέφτει ούτε καρφίτσα, οι δρόμοι δεξιά και αριστερά γεμάτοι.

Και την ίδια ώρα, εκατοντάδες στρέμματα στα υπό διεκδίκηση (πλάκα κάνω) στρατόπεδα να μένουν άδεια.

 

Πληγή 4: Αφισορρύπανση

Γίνεται παντού αλλά μπορεί να κρατάει λίγο. Οι αφίσες στην Πρέβεζα παραμένουν έως και την επόμενη χρονιά, σε κολόνες και διασταυρώσεις για να μας θυμίζουν πως πριν από 12 μήνες ο Γιώργος ήταν στην Πρέβεζα.

Και οι πολιτικοί εκπρόσωποι κομμάτων που αύριο θα κάτσουν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και θα συμμετέχουν στη συζήτηση για την καθαριότητα είναι αυτοί που «ομορφαίνουν» με την ανορθογραφία τους πολλές φορές, γωνιές της πόλης απλώνοντας τα πανό τους, κουρέλια περασμένων δεκαετιών και ο μοναδικός γι αυτούς τρόπος να βγάλουν αγόγγυστα το πολιτικό τους φρόνιμα.

 

Πληγή 5: Φωτισμός

Ο ανύπαρκτος φωτισμός όχι μόνο στην μεγαλύτερη από κυκλοφορία (οχημάτων και πεζών) στην παραλιακή ζώνη, δίνει την εντύπωση πως ο ρομαντισμός στην Πρέβεζα δεν έχει χαθεί.

Αυτό όμως που έχει χαθεί είναι η ορατότητα. Είναι αυτό που είχα γράψει πριν από κάποιες εβδομάδες: «δεν βλέπει ο ένας τον άλλον για να μην ματιάζονται». Τόσο πρόβλεψη πια, έλεος!!!

Ευτυχώς που κάποιοι ρομαντικοί για τα μνημεία (εκεί ναι ο ρομαντισμός χρειάζεται) φρόντισαν να ρίξουν λίγο φως στην ξεχασμένη από κάθε άποψη ιστορία της πόλης.

 

Πληγή 6: Προβολή ιστορίας

Η ιστορία της πόλης. Μιας πόλης που κάθε γωνιά της κρύβει και μέρος του παρελθόντος. Αλίμονο για όσους ξεχάσουν το παρελθόν. Είναι σίγουρο πως δεν θα έχουν μέλλον.

Μια πόλη με ιστορία γραμμένη σε κάθε σοκάκι της.

Θα μπορούσαν όλες αυτές οι ιστορίες να γίνουν σημεία επισκέψιμα στον τουρίστα, Έλληνα και αλλοδαπό, που «χαμένος» στους δρόμους της, αναζητά και κάτι άλλο πέρα από την σαρδέλα, την κοτσομούρα και την γαρίδα.

Ιστορίες, κρυμμένες σε καλαμιές, πίσω από καγκελένιες πόρτες, βυθισμένες στη βρόμα και τα σκουπίδια, χαμένες στη μνήμη των παλαιότερων που όταν φύγουν μαζί τους θα φύγουν και οι αναμνήσεις και τα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νεότεροι.

Γιατί όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να «δώσουν» πολιτισμό, αυτός δεν έρχεται από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την… Ινδία αλλά από την ιστορία της Πρέβεζας που εντέχνως βυθίστηκε στο κενό από όσους πέρασαν και δεν άφησαν τίποτε.

 

Πληγή 7: Μονολίθι

Η ξεχασμένη απ όλους και όλα ακτή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ριβιέρα», ζει θαμμένη πίσω από τα τεράστια κλαριά και τα δαφνοπαραπετάσματα, αφήνοντας τους χιλιάδες των τουριστών να κινούνται προς Λευκάδα και Πάργα ελεύθερα, χωρίς καν να τους προκαλέσουν την όποια περιέργεια για την επόμενη φορά.

 

Πληγή 7+1: Καθαριότητα

Σκουπίδι. Σκουπίδι. Σκουπίδια. Την επόμενη φορά ίσως να είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τα δελφίνια στο σιντριβάνι. Αλήθεια που είναι το νέο σιντριβάνι για το οποίο έχουν δεσμευτεί και χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή του;

Και δεν μπορεί να συμβαίνει σε άλλη πόλη, ερχόμενος πεζός στην παραλιακή να σε καλωσορίζει μια γοργόνα στην πανέμορφη μικρή πλατεία και πέντε σκουπιδοτενεκέδες φίσκα έως την κορυφή.

Και οι δρόμοι και πλακόστρωτα, να ζέχνουν από την βρώμα. Και τα ζουμιά να σχηματίζουν αφηρημένα γκράφιτι σε μια προσπάθεια παντρέματος ερεθισμού της όρασης και της όσφρησης.

Και οι γειτονιές να ζουν τον απόλυτο συνδυασμό υγιεινής.

Και ορισμένοι πολίτες κομπάρσοι σε όλη αυτή την σκουπιδοαναρχία που βασιλεύει.

 

Για να δούμε λοιπόν.

Υπάρχει γιατρειά στις πληγές ή θα συνεχίζουμε να τραγουδάμε όλοι μαζί σε λίγο καιρό:

 

 

 

Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 09:38:59 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group