Χρ. Στυλιανίδης από Ιωάννινα: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης

Με 29 νέα οχήματα ενισχύεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου
PREVEZANEWS-G-80
News Room15 Ιανουαρίου, 2022 15:510

Με 29 νέα οχήματα ενισχύεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου

Με 29 οχήματα ενισχύθηκε ο στόλος της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ.

Στην τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τονίστηκε η ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά η πολιτική προστασία της χώρας.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή και ξεχωριστή ημέρα για την Πολιτική Προστασία της Ηπείρου καθώς τα 29 νέα οχήματα πρόκειται να ενισχύσουν δυναμικά και ποικιλοτρόπως την δυνατότητα απόκρισης των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας τόσο σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς αλλά όσο και σε κάθε άλλη περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όπως είπε η δράση αυτή αποτελεί μόνο ένα τμήμα του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου και προσέθεσε ότι η σημερινή πρωτοβουλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

«Σήμερα στα Γιάννενα στην Ήπειρο όλοι ζούμε μια σημαντική στιγμή της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα διότι μπορούμε να ενισχύσουμε μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου με ειδικά οχήματα έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πράξη, στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών. Είναι ένα παράδειγμα που ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να φτάσουμε σε αυτά τα οχήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά τις δύσκολες διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα έλεγα ότι στο χρόνο που έγινε είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι για να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, όπως είπε, είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, χρειάζεται η κινητοποίηση του συνόλου της χώρας, του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η εμπλοκή των πολιτών. «Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα έχει αποτέλεσμα σε αυτό το δύσκολο πεδίο αν κάνει κάτι μόνος του. Είναι και επικίνδυνη αφέλεια αλλά και ψευδαίσθηση. Στον σχεδιασμό και στο πεδίο της άσκησης των καθηκόντων της Πολιτικής Προστασίας δεν περισσεύει κανείς. Ειδικά με γνώμονα το τρίπτυχο Πρόληψη- Προετοιμασία/Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα, είναι τόσο αναγκαία η συμμετοχή όλων διαφορετικά θα αποτύχουμε», σημείωσε.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ξεχωριστά στον ρόλο και την συμβολή του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη αλλά και του προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου , Δημήτρη Μαυρογιώργου για την υλοποίηση αυτής της δράσης, τονίζοντας ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι «κρατούν την Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο πάρα πολύ ψηλά».

«Η Περιφέρεια Ηπείρου μας δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο, η περιφέρεια Ηπείρου κατάφερε αυτό το επίτευγμα. Οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική όλοι οι διαχειριστές των κρίσεων θα νιώθουν πιο έτοιμοι, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους με αυτό το υλικό των οχημάτων τα οποία είναι πολύ πιο σύγχρονα και μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στο σκληρό τοπογραφικό ανάγλυφο της Ηπείρου. Νιώθω περήφανος που είμαι σήμερα στην Ήπειρο γι αυτό το γεγονός. Η Ήπειρος είναι πάρα πολύ ψηλά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και έχει φανεί και στην προηγούμενη αντιπυρική περίοδο αλλά και σε αυτό το διάστημα που έχω αναλάβει το υπουργείο και αντιμετωπίσαμε πολύ σκληρά φαινόμενα κακοκαιρίας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Ερωτηθείς για τις παθογένειες της πολιτικής προστασίας και πόσο έτοιμοι είναι η χώρα να αντιμετωπίσει τις κρίσεις ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν παθογένειες χρόνων στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να πάμε ,με σταθερό βήμα δίχως προχειρότητες αλλά με επιμονή στον στόχο. Η Ήπειρος τα κατάφερε, εγώ τους είχα συναντήσει και ως ευρωπαίος επίτροπος γι αυτό το πρότζεκτ και είδα ότι βήμα- βήμα τα καταφέραμε όλοι μαζί. Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες ως χώρα να διαχειριστούμε κρίσεις σε ένα πολύ αποτελεσματικό επίπεδο. Αυτή η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στη διαχείριση των κρίσεων, θα πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες του συστήματος συνολικά, θα πρέπει να τυποποιήσουμε κάποια πράγματα ώστε να γίνονται με αυτοματισμό. Οι άνθρωποι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο θα πρέπει να μπορέσουμε ως σύστημα να αξιοποιήσουμε αυτό το σύνολο που έχουμε».

Τα 29 οχήματα που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου προορίζονται για τους δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, Μετσόβου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Βόρειων Τζουμέρκων, Αρταίων, Γεωργίου Καραΐσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού, Φιλιατών, Σουλίου, Ηγουμενίτσας.

Σημειώνεται ότι στην τελετή παράδοσης των οχημάτων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας,  ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ καθώς και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής όπως και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Πολιτκής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 15 Ιανουαρίου 2022 15:51:03 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group