Επανεύρεση Δακτυλιωμένων Λευκών Πελαργών στα Ιωάννινα

Πιθανώς αποτελούν τις λεγόμενες "συμμορίες"
ΠΕΛΑΡΓΟΣ-ΦΟΡΕΑΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ-ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ
News Room12 Μαΐου, 2020 09:140
Πιθανώς αποτελούν τις λεγόμενες "συμμορίες"

Για πρώτη φορά στα Ιωάννινα εντοπίστηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.Ι) δύο δακτυλιωμένοι λευκοί πελαργοί (Ciconia Ciconia).

Συγκεκριμένα, στις 04/05/20 το προσωπικό του Φ.Δ.Λ.Π.Ι. εντόπισε μία ομάδα 12 περίπου πελαργών να τρέφονται στον κάμπο της Λαψίστας.

Πιθανώς αποτελούν τις λεγόμενες “συμμορίες”, δηλαδή ομάδες πελαργών σε “non-breeding fraction” οι οποίοι δεν αναπαράγονται ακόμα και “τριγυρίζουν” σε διάφορα μέρη, και πιθανώς στο μέλλον επιλέξουν την περιοχή μας για αναπαραγωγή.

Ο κωδικός στο δακτυλίδι των πελαργών αναγνωρίστηκε μετά από αρκετές προσπάθειες στις 06/05/20. Ο πρώτος  πελαργός δακτυλιώθηκε στο Κουτσελιό και ο δεύτερος στην Ελεούσα Ιωαννίνων.

Και οι δύο πελαργοί δακτυλιώθηκαν το 2018 στα Ιωάννινα από την κα. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ε.Κ.Δ.Π., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκών πελαργών) σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Η δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και επίσης συμμετείχαν εθελοντικά οι κ.κ. Ρ. Τσιακίρης, Κ. Μπέστας, Ν. Μπούκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 13 νεοσσούς πελαργούς του είδους Ciconia ciconia που δακτυλιώθηκαν το 2018, οι 2 είναι σίγουρα ζωντανοί, επέστρεψαν στην περιοχή των Ιωαννίνων και είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν τα Ιωάννινα στο μέλλον για να αναπαραχθούν.

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων από λευκούς πελαργούς. Πολλοί από αυτούς δεν είναι ακόμα ώριμοι για αναπαραγωγή και τριγυρίζουν σε διάφορα μέρη, τρέφονται στην περιοχή μας, και πιθανώς να πραγματοποιήσουν και κάποια προσπάθειες φωλιάσματος.

Οι πελαργοί αυτοί εξερευνούν την περιοχή και ελπίζουμε να την επιλέξουν την επόμενη χρονιά για να κάνουν τη φωλιά τους. Όποια προσπάθεια από εμάς να βοηθήσουμε τους πελαργούς όταν φτιάχνουν τη φωλιά τους μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και να τους διώξουμε από την περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι απλά να τους παρατηρούμε από μακριά και όποια επέμβαση χρειάζεται στη φωλιά μπορούμε να την κάνουμε το φθινόπωρο ή το χειμώνα όταν πλέον θα έχουν μεταναστεύσει.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 12 Μαΐου 2020 09:14:08 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας