Π. Ηπείρου: Αναλυτική ενημέρωση για τις παρεμβάσεις αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων στον Λούρο

Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης - Η ανακοίνωση
ΛΟΥΡΟΣ-ΚΟΙΤΗ-ΠΟΤΑΜΟΥ-1
Φωτό ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
News Room16 Δεκεμβρίου, 2022 11:030
Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης - Η ανακοίνωση

«Η Περιφέρεια Ηπείρου με τις υπηρεσίες της είναι διατεθειμένη να προβεί σε κάθε αναγκαία παρέμβαση, ενέργεια, εκτέλεση έργου, βελτίωση υπαρχόντων υποδομών- όπως ο υπάρχων ιχθυογεννητικός σταθμός κλπ- για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος για την ανάδειξη και βελτίωση όχι μόνο του ποταμού Λούρου, αλλά και όλων των άλλων συναφών οικοσυστημάτων, όπως μέχρι σήμερα κάνει», ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Aλέξανδρου Καχριμάνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας που έγιναν από την Περιφέρεια τόσο στον ποταμό Λούρου, όσο και σε άλλους ποταμούς στο πλαίσιο των δράσεων Πολιτικής Προστασίας και σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.  Εξήγησε ότι η αρμοδιότητα για την απομάκρυνση των ξερών πλατάνων από τους ποταμούς ανήκει στα Δασαρχεία, τα οποία ωστόσο δεν διαθέτουν πόρους.

Ειδικά για την περιοχή του Λούρου, είπε ότι υπάρχουν 50 αιτήσεις ιδιοκτητών που ζητούσαν από την Περιφέρεια να παρέμβει προκειμένου να σωθούν οι περιουσίες τους.  Για τις επεμβάσεις που έγιναν, τόνισε ότι ακολουθείται πιστά η νομοθεσία: «Ο νομοθέτης- υπογράμμισε- προβλέπει πως σε έκτακτες περιπτώσεις επεμβαίνει η Περιφέρεια και σε αυτές οι παρεμβάσεις δεν χαρακτηρίζονται ως έργο, αλλά ως υπηρεσία και είναι απαλλαγμένες από περιβαλλοντικές μελέτες».

Ο Περιφερειάρχης ανέγνωσε και κατέθεσε επίσημες αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων για απαλλαγή από περιβαλλοντικές μελέτες των εργασιών καθαρισμού από φερτά υλικά των ποταμών Λούρου, Αχέροντα και Καλαμά, ενώ επεσήμανε ότι τουλάχιστον τέσσερις φορές την τελευταία 30ετία έχει στερέψει ο ποταμός Λούρος εξαιτίας της ανομβρίας. Αυτό επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» κ. Δ. Δημητρίου ο οποίος έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τις ιχθυοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε φωτογραφικό υλικό,  τόσο κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των ξερών πλατάνων και του καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Λούρου που δείχνουν να υπάρχει ροή νερού, όσο και από τις πηγές του από τις οποίες δεν πήγαζε νερό αν και είχαν προηγηθεί οι βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου.

Εκτεταμένες αναφορές έγιναν από τον Περιφερειάρχη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιχθυοτροφικές μονάδες πέστροφας,  «Πρέπει- τόνισε-  να αγωνιστούμε  να αλλάξει ο νόμος και να πάρουν άδεια όλα αυτά τα ιχθυοτροφεία και στη συνέχεια μέσω του Πράσινου Ταμείου μπορεί να οριοθετηθεί η κοίτη του ποταμού».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην πλήρη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του Ιχθυογεννητικού Σταθμού Λούρου, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη τη παραχώρησή του στην Περιφέρεια Ηπείρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απώτερο σκοπό να αξιοποιηθεί για την παραγωγή γόνου πέστροφας για όλα τους ποταμούς της Ηπείρου.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 16 Δεκεμβρίου 2022 11:03:00 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας