33,2εκ ευρώ στην Ήπειρο για το πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών»

Ανοίγει η πλατφόρμα - Γιώργος Στύλιος: «Πάνω από 11.000 οι ωφελημένοι – Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο οι αιτήσεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ-ΧΩΡΑΦΙ
Φωτό: © MAGICFOCUS
News Room11 Νοεμβρίου, 2021 21:070
Ανοίγει η πλατφόρμα - Γιώργος Στύλιος: «Πάνω από 11.000 οι ωφελημένοι – Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο οι αιτήσεις»

Αύριο, Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο νέο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών» (υπομέτρο 6.1) συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, με την καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί η Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ηλικιακή ανανέωση του τομέα, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου, μέσα από την χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης, για αντιμετώπιση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της γεωργίας και πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς και η ενίσχυση υποψηφίων νέων γεωργών, που δεν αντιμετωπίζουν ευκαιριακά την είσοδό τους στον τομέα της γεωργίας.

«Με το πρόγραμμα αυτό, στόχος μας είναι δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, υπογραμμίζοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, διπλασιάζουμε το ποσό που δίνουμε στους νέους αγρότες, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, ενώ δίνουμε προκαταβολικά το 70%».

Όπως πρόσθεσε, «σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι και η απλοποίηση στη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, καθώς καταργούμε τη διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων. Για πρώτη φορά, τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ακόμα και η αξιολόγηση των αιτήσεων. Στόχος μας είναι μάλιστα, να μην υπάρξει παράταση, και τα χρήματα να δοθούν στους νέους γεωργούς μέσα σε διάστημα το πολύ 6-7 μηνών».

Στα 35.000-40.000 ευρώ η ενίσχυση

Σχετικά με κάποια στοιχεία του προγράμματος, αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπεται, τόσο αύξηση του ποσού ενίσχυσης στα 35.000 ευρώ – 40.000 ευρώ (με προσαύξηση έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης) όσο και ο προσδιορισμός των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο μέτρο.

Όπως ανέφερε στη δήλωση του ο κ. Στύλιος, με το εν λόγω πρόγραμμα «δίνουμε μια διέξοδο απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στηρίζουμε εμπράκτως τον αγροδιατροφικό τομέα, προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν» προσθέτοντας: «Βοηθούμε έτσι και τις αγροτικές οικογένειες να δώσουν τη σκυτάλη στις νέες γενιές. Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονους αγρότες και πραγματικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας που έχουν ζήτηση στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές».

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος

Πιο αναλυτικά:

– Το μέτρο απευθύνεται σε ενήλικες που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους και που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της υποβολής του αιτήματος στήριξης.

– Για την ένταξη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, αίτηση και επιχειρηματικό σχέδιο με διάρκεια από 3 έως 4 έτη.

– Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης, κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ.

– Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης, ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

– Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν για μία τετραετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

– Οι δικαιούχοι πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τετραετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

 Η κατανομή

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια, έχει γίνει λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων κριτηρίων, τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, την υποεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής σημασίας του πρωτογενούς τομέα λόγω της παρουσίας, στην ίδια Περιφέρεια, ενός ισχυρού δευτερογενούς τομέα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιφερειών, που προέκυψε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021.

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

– Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 37.300.000 ευρώ

– Κεντρικής Μακεδονίας 62.200.000 ευρώ

– Δυτικής Μακεδονίας 30.500.000 ευρώ

– Θεσσαλίας 44.500.000 ευρώ

– Στερεάς Ελλάδος 37.900.000 ευρώ

– Ηπείρου 33.200.000 ευρώ

– Ιονίων Νήσων 11.700.000 ευρώ

– Δυτικής Ελλάδος 44.100.000 ευρώ

– Πελοποννήσου 39.500.000 ευρώ

– Αττικής 10.800.000 ευρώ

– Νοτίου Αιγαίου 12.000.000 ευρώ

– Βορείου Αιγαίου 19.000.000 ευρώ

Κρήτης 37.300.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ 420.000.000 ευρώ

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 11 Νοεμβρίου 2021 21:09:58 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας