Το GREEN AWARD για τις Περιβαλλοντικές του δράσεις κέρδισε ο Δήμος Ν. Σκουφά

Η αναλυτική παρουσίαση του συνολικού έργου, θεωρείται πρωτοποριακή στην Ήπειρο
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΓΗ-ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΠΡΑΣΙΝΟ
Φωτό: PIXABAY
News RoomNews Room29 Ιουνίου, 2021 21:270

Η αναλυτική παρουσίαση του συνολικού έργου, θεωρείται πρωτοποριακή στην Ήπειρο

Μια ακόμη μεγάλη διάκριση, σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη φορά, κέρδισε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά.

Η συμμετοχή του στο συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας» (EU GREEN WEEK 2021), και η παρουσίαση των ενεργειών του δήμου για την βελτίωση του περιβάλλοντος και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσων των μεγάλων έργων υποδομών που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται υπό κατασκευή,  χάρισε στο Δήμο Ν. Σκουφά το GREEN AWARD (Πράσινο Βραβείο).

Να σημειωθεί, πως αυτό είναι το δεύτερο αντίστοιχο βραβείο που κερδίζει ο Δήμος Νικολάου Σκουφά τα τελευταία χρόνια.

Η παρουσίαση της «πράσινης» πολιτικής του Δήμου Νικολάου Σκουφά, έγινε στο συνέδριο του ΚΕΑΝ με τίτλο: «Περιβαλλοντική ρύπανση και η συνδρομή της στην κλιματική αλλαγή – χάρτης δράσεων με στόχο την μηδενική ρύπανση- Στόχοι – Προοπτικές».

Αυτό το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η αναλυτική παρουσίαση του συνολικού έργου του δήμου, θεωρείται πρωτοποριακή στην Ήπειρο, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σε όλη την Ελλάδα.

Σύντομη παρουσίαση των «πράσινων» έργων του Δήμου Νικολάου Σκουφά

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία ήταν η ρύπανση των «υδάτινων θησαυρών» του Αμβρακικού Κόλπου, και των ποταμών Άραχθου και Βωβού.

Αυτό, με την κατασκευή του «Δικτύου Ακάθαρτων Υδάτων» και της «Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού».

Πρόκειται για ένα σύστημα δεκάδων χιλιομέτρων που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων.

Επίσης, ο Δήμος Ν. Σκουφά έχει συμβάλει από την πλευρά του, με ημερίδες και σεμινάρια, για την ευαισθητοποίηση των παραγωγών της περιοχής μας, σχετικά με την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν στον μέγιστο βαθμό οι χρήσεις βλαβερών χημικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, έκλεισε τον «Χ.Υ.Τ.Α», κάτι που ήταν αρκετά δύσκολο. Και όχι μόνο αυτό.

Αποχαρακτήρισε τον Χ.Υ.Τ.Α και προχωρά στην πλήρη αποκατάσταση του χώρου.

Στη θέση του, σύντομα θα υπάρχει ένα υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο, μοναδικό στην Ήπειρο, εναρμονισμένο απόλυτα με το περιβάλλον.

Επίσης, κατασκευάζει «Μονάδα Κομποστοποίησης», κάτι που θα βοηθήσει να μειωθούν στον μέγιστο βαθμό τα οργανικά απορρίμματα.

Η συγκεκριμένη μονάδα, θα είναι δυναμικότητας 4.200 τόνων και θα παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Αυτή η μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών, θα διαχειρίζεται τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφίμων, υπολείμματα πρασίνου, κλαδέματα, γρασίδι κλπ.) και των τεσσάρων δήμων του Νομού Άρτας, καθώς και του Δήμου Ζηρού.

Επίσης, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά ήταν ο πρώτος που  ετοίμασε τη μελέτη για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου».

Το «Πράσινο Σημείο», δυναμικότητας 727t/έτος, θα δημιουργηθεί σε οικόπεδο εμβαδού 9,2 στρεμμάτων και περιλαμβάνει έναν οριοθετημένο και διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό  όπου θα εναποτίθενται ογκώδη αντικείμενα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Παράλληλα, ο Δήμος Ν. Σκουφά, δε σταματά ούτε στιγμή να εποπτεύει σημεία όπου στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές.

Αυτές έχουν εκλείψει πλέον στον μέγιστο βαθμό.

Στο ίδιο πνεύμα, για την προστασία του περιβάλλοντος, και για να αποτραπεί η αλόγιστη σπατάλη υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα, όλες οι γεωτρήσεις που υπάρχουν σήμερα στον δήμο, και που αφορούν στην άρδευση της αγροτικής παραγωγής, έχουν πιστοποιηθεί ώστε να ελέγχεται η χρήση του νερού.

Πρόσφατα μάλιστα, ολοκληρώθηκε ένα ακόμη έργο. Αυτό της τοποθέτησης νέων «Παροχόμετρων Ύδρευσης», που έχει ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό και φυσικά την αναβάθμιση ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης του δήμου.

Με το νέο πρόγραμμα «Τηλεμετρίας», ο Δήμος Νικολάου Σκουφά διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα το οποίο και θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πολιτών.

Εκτός από τα παραπάνω, έχει προχωρήσει στην κατασκευή αυλάκων  πολλών χιλιομέτρων, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Ταυτόχρονα, όλα τα έργα που πραγματοποιεί, γίνονται με γνώμονα το φυσικό μας τοπίο.

Οι αναπλάσεις των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων γίνονται  με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ακόμα και το νέο λιμάνι στην Κόπραινα, κατασκευάζεται ώστε να δένει με το τοπίο χωρίς να είναι απομονωμένο από το περιβάλλον της περιοχής.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος lnterreg  GREECE- ALBANIA, με θέμα «Ενεργειακή Αποδοτικότητα Κτιρίων – Νέες Τάσεις και Καλές Πρακτικές», ο δήμος Ν. Σκουφά, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των σχολικών κτιρίων.

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στη προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς σε υφιστάμενα κτίρια και ειδικά του δημόσιου τομέα.

Τέλος, με συνεχόμενες ενημερώσεις, ενημερώνει τους πολίτες ώστε να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.  Της σωστής ανακύκλωσης.

Επόμενος στόχος, είναι η απόκτηση «Υβριδικών Οχημάτων» για τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Οχήματα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το «ενεργειακό μας αποτύπωμα».

Σε δήλωσή της η Δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση αναφέρει:

«Ως Δήμος Νικολάου Σκουφά, έχουμε κάνει άλματα προόδου για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.

Και αυτή η προσπάθεια, αποτυπώνεται και στο GREEN AWARD που θα μας απονεμηθεί.

Ήδη βάλαμε τις βάσεις για ένα «πράσινο» μέλλον, και συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό, πιστοί στο πλάνο που έχουμε θέσει.

Προτεραιότητά μας είναι πάντα η  προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

‘Όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές προβλέψεις για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας παράλληλα  ένα αναπτυξιακό μοντέλο, βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε ανάλογα, ώστε να συμβάλουμε θετικά με τον τρόπο μας, στο γενικότερο ενδεδειγμένο πλαίσιο, που αποτελεί τη μοναδική και ουσιαστική κατεύθυνση για τη σωτηρία του πλανήτη, και του ανθρώπου εν τέλει.

Όταν γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους μας, ότι η προστασία της φύσης αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον μας, τότε θα έχουμε κερδίσει την πρώτη μεγάλη μάχη.

Όταν γίνει κατανοητό ότι η υγεία μας, σωματική και ψυχική, εξαρτάται απόλυτα από το υγειές περιβάλλον, θα μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο.

Έως τότε, οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από τη ρύπανση, έναν πλανήτη που θα σφύζει από ζωή.

Γιατί η φύση όση «σοφία» κι αν διαθέτει, χρειάζεται την προστασία μας. Έστω και την ύστατη ώρα.

Αν την αγνοήσουμε, αν δεν την βοηθήσουμε, θα μας επιβάλει νέους κανόνες.

Και οι δικοί της, νέοι της κανόνες, δε θα μας αρέσουν καθόλου.

Η κλιματική αλλαγή, είναι προ των πυλών με ακόμα πιο έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, στα οποία, το να προσαρμοστούμε απλά, δεν αποτελεί λογική επιλογή.

Απλά, δε θα μπορέσουμε.

Όχι χωρίς να υποστούμε πρώτα τρομερές απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

Η μόνη διέξοδός μας είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της φύσης πριν ξεπεραστούν τα όρια που έχει θέσει η ίδια, και να κάνουμε ότι είναι δυνατό από μέρους μας, να την επαναφέρουμε σε μια πρότερη κατάσταση.

Σε μια υγιή κατάσταση»

 

 

Τελευταία ενημέρωση 29 Ιουνίου 2021 21:27:27 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr

Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group