Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας στήνει πάλι το καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού

"Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis"
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΒΟΥΛΗ-010322
Φωτό: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος
News Room8 Δεκεμβρίου, 2022 16:300

"Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis"

«Στα τέλη του Αυγούστου, από αυτό εδώ το βήμα, είχα προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί τόσο η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας, όσο και η προστασία των επικοινωνιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» προσθέτοντας ότι σήμερα η Πολιτεία ολοκληρώνει αυτό το βήμα με μία γενναία θεσμική απάντηση, σε μία πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. «Προφανώς δεν αναφέρομαι μόνο στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και στην αλληλεπίδραση μεταξύ της τεχνολογίας και της ιδιωτικότητας, που συνιστά μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες. Γίνεται μάλιστα ακόμα πιο σύνθετη όταν σε αυτήν προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας» είπε.

Επισήμανε ότι είναι ζητούμενη μια νέα ισορροπία, η οποία χωρίς να απονευρώνει τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών, παρά μόνο στο μέτρο που αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο και πάντα με διαδικασίες τεκμηριωμένες, που συμπεριλαμβάνουν τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες.

Επίσης είπε ότι το σημερινό νομοσχέδιο άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, και οριοθετεί ένα νέο πεδίο, στο οποίο εφεξής οφείλουν να κινούνται όλοι, τόσο οι κρατικές αρχές με κρίσιμα εθνικά καθήκοντα, όσο και ιδιώτες με πιθανές σκοτεινές επιδιώξεις.

«’Αλλωστε, στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Ακόμα και όσοι διατύπωσαν και διατυπώνουν ακόμα ενστάσεις επί του περιεχομένου του σχεδίου νόμου που συζητούμε σήμερα» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις τομές του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε: «Τομή πρώτη, λοιπόν: ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Μας απασχόλησε πολύ το ζήτημα αυτό. Ο διοικητής της ΕΥΠ από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι και αυτοί δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια, ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ, κ. Τσίπρα, από εδώ και στο εξής μπορούν να ηγηθούν της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ. Το ακούσατε καλά; Ούτε δημοσιογράφοι».

«Τομή δεύτερη και πολύ σημαντική: γίνεται πολύ πιο αυστηρός, πολύ πιο “σφιχτός” ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Σκόπιμα το Σύνταγμά μας την αφήνει αρκετά ανοιχτή, καθώς αυτή προφανώς διαμορφώνεται και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές εποχές. Λόγος, λοιπόν, εθνικής ασφάλειας από εδώ και στο εξής, που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση, θα είναι μόνο αυτός ο οποίος συνδέεται με την άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και με την κυβερνοασφάλεια, με την ενέργεια, την προστασία των κρίσιμων υποδομών και των δικτύων της» πρόσθεσε.

«Με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Καταρχάς, αυτήν θα μπορούν πλέον να την ζητούν μόνο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η αντιτρομοκρατική -και όχι άλλες δημόσιες αρχές όπως ίσχυε μέχρι σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας. «Και όταν μάλιστα, κ. πρόεδρε, η άρση του απορρήτου αφορά αιρετά πρόσωπα, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του τρίτου πολιτειακού θεσμού της χώρας, όχι δηλαδή ενός εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά του προέδρου της Βουλής» είπε.

«Τέταρτη τομή: η ενημέρωση όποιου τυχόν τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα πληροφορείται αυτήν -εφόσον εγκριθεί- μετά την παρέλευση τριών ετών και αυτό θα το κρίνουν πάλι δύο εισαγγελείς και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία πια θα πρέπει να τηρεί ένα πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ώστε όλες οι ενέργειες να είναι ξεκάθαρες και να είναι υπό προϋποθέσεις ελέγξιμες.

«Όλα τα αρχεία πρέπει να ψηφιοποιούνται και στην περίπτωση διαφωνίας στο τριμελές όργανο, θα καταγράφεται η άποψη της μειοψηφίας. Και αυτή ήταν η πρόταση που προέκυψε κατά τη διαβούλευση και την κάναμε δεκτή» υπογράμμισε.

«Τομή πέμπτη αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο το οποίο προανέφερα, το οποίο καταργεί την ως τώρα ισχύουσα υποχρεωτική αλλά -προσέξτε- χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Τα αρχεία τώρα θα διαγράφονται έξι μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, αλλά ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της άρσης του απορρήτου θα κρατείται για δέκα χρόνια και θα καταστρέφεται μετά από μία δεκαετία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με την έκτη τομή του νομοσχεδίου απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Θυμίζω ότι η απαγόρευση αυτή σήμερα δεν είναι καθολική και ουσιαστικά χάνεται σε διάφορες επιμέρους διατάξεις. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι και η εμπορία, όπως και η κατοχή, επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα από τον οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019. «Και μόνο το κράτος θα έχει πλέον αυτή τη δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών και μάλιστα υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, που θα πρέπει να εγκρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο» είπε.

Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθολικά θέτουμε εκτός νόμου την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Παράλληλα, οχυρώνουμε περαιτέρω την κυβερνοασφάλεια με δύο πτυχές της έβδομης τομής του νέου πλαισίου. Από τη μια πλευρά, συνενώνουμε όλες τις σχετικές δομές που τώρα είναι διάσπαρτες στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην ΕΥΠ, την αστυνομία, στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Και από την άλλη, ενσωματώνουμε με το παρόν νομοσχέδιο 12 -επαναλαμβάνω, 12- ενωσιακές κατευθύνσεις οι οποίες προστατεύουν ακόμα περισσότερο την ιδιωτικότητα. Την ευθύνη γι’ αυτό θα έχει η Μόνιμη Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων, η οποία ιδρύεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητοτάκης.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis. Συκοφάντησαν δέκα πολιτικούς. Δεν είχατε ποτέ τα κότσια, κ. Τσίπρα, κ. Τζανακόπουλε, κ. Ραγκούση, να ζητήσετε μία συγγνώμη από αυτούς που “κρεμάσατε στα μανταλάκια” όταν στήσατε αυτή την άθλια σκευωρία. Φτάσανε, μάλιστα, να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα, ναι, ότι σώθηκε λέει στο Μάτι η γυναίκα και τα παιδιά του Κυριάκου Πιερρακάκη. Εδώ τα έγραψαν. Όλοι ξέρουν ότι παρέμενε ώρες στη θάλασσα. Λέει το Predator σας εντόπισε όταν κάνατε τις διακοπές σας, λες και εσείς δεν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από την πυρκαγιά ήταν ακόμα ζεστές. Το Predator σας έφταιγε.

«Εσείς τα γράφετε. Δεν τα γράφουμε εμείς. Εσείς τα λέτε. Ντροπή σε εσάς που τα λέτε. Η κυρία Γεροβασίλη, μάλιστα, συνέδεσε και την υπεξαίρεση των χρημάτων της από τους λογαριασμούς της με το Predator. Κοιτάξτε, όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είναι ισχυρισμοί επί παντός επιστητού, είναι ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη. Και εκτοξεύονται μάλιστα σε μία περίοδο όπου η Πολιτεία έχει άλλες προτεραιότητες. Οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες και μαχόμαστε από κοινού για άλλα προβλήματα» είπε.

«Να το πω διαφορετικά: όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, με επιδοτήσεις, με το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, εσείς στήνετε πάλι το δικό σας “καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού”» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον τόνισε ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη σε αυτόν τον σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης. «Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι στο μεταξύ ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης, ο οποίος δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα και από μία καινούρια λίστα, τώρα σκέφτεται πώς θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί, εξάλλου, το έχετε εννοήσει και εσείς. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών, την κορυφαία κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Νομίζω ότι δικαιώνονται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει ένα τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του, σε λίγους μήνες από τώρα. Ταυτόχρονα όμως, θα συνεχίσετε -όπως βλέπω- να δηλητηριάζετε το πολιτικό κλίμα. Να λοιπόν γιατί επιμένω ότι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαιότητα για τη χώρα σήμερα είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια της χώρας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έθεσε στον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα, γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής. «Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και της κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα; Αλλά και σε ποιους τελικά επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους; Με άλλα λόγια, κάποια στιγμή ξέρετε, κ. Τσίπρα, θα απολογηθείτε για αυτό τον Ποινικό Κώδικα. Θα απολογηθείτε για αυτό τον Ποινικό Κώδικα» είπε.

«Το βράδυ των ευρωεκλογών χάνετε με 8 μονάδες, βγαίνετε στρεσαρισμένος, αγχωμένος -κατανοητό- και λέτε: “άκουσα το μήνυμα της κάλπης και οδηγώ τη χώρα σε εθνικές εκλογές”. Μάλιστα, λέμε πολύ ωραία, κάνετε το σωστό. Μα δεν έγινε ακριβώς αυτό όμως. Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον νέο Ποινικό Κώδικα. Ένα νομοσχέδιο.

Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτόν τον Ποινικό Κώδικα, κ. Τσίπρα; Πόσες άλλες; Τι άλλο θα βρούμε; Γιατί, όπως ξέρετε, με αυτόν τον τρόπο δεσμεύσατε τη Δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών για όσους έχουν διαπράξει τέτοιες αξιόποινες πράξεις. Φαντάζομαι το γνωρίζει καλά και ο κ. Τζανακόπουλος, που είναι δίπλα σας: στο ποινικό δίκαιο ισχύει πάντα η πιο ευνοϊκή διάταξη, έστω και μία μέρα να ισχύει ο Ποινικός Κώδικας. Ποιους επιθυμούσατε τελικά να ξεπλύνετε;» ανέφερε.

«Κλείνω λοιπόν προτείνοντας να γυρίσουμε μαζί σελίδα ψηφίζοντας το σημερινό νομοσχέδιο. Γιατί περιλαμβάνει ρυθμίσεις σύμφωνες με τη ρήση του Περίανδρου, “λόγων απορρήτων εκφοράν μη ποιού”. Γιατί επίσης θωρακίζει την ιδιωτικότητα όπως απαιτούν η δημοκρατία και ο πολιτισμός μας. Αλλά κυρίως γιατί αυτό το νομοσχέδιο συμβαδίζει με τη σαφή διαπίστωση του Τόμας Τζέφερσον, που μας δίδαξε ότι “το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση”. Αυτό σας καλώ να το κάνουμε, κάνοντας αυτό το νομοσχέδιο από αύριο νόμο του κράτους» είπε.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 8 Δεκεμβρίου 2022 16:30:47 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group