Μητσοτάκης: Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν
Φωτό: © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής
News Room23 Μαρτίου, 2022 15:480
ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής

Μιλώντας για το αποτύπωμα της ουκρανικής κρίσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αναφορά στην ενεργειακή κρίση και τις κινήσεις της κυβέρνησης προς αντιμετώπισή της, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Τόνισε μάλιστα πως οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής, και πως θα επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση που θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό.

«Το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του B΄ παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται» τόνισε ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι την κρίση αυτή την βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών να πολιορκούνται αλλά το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας. «Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε» είπε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως η χώρα μας συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. «Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».

Τόνισε επίσης πως «στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολίτικο αυταρχισμό, δεσποτισμό του παρελθόντος» και υπογράμμισε την ανάγκη «να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατική ηγεμονία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».

Περνώντας ειδικά στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπηρετεί διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών .

«Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο, κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.

«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε πως εκεί που θα εντοπιστούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες και πρόσθεσε ότι δεν θα διστάσει ούτε ο ίδιος ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσει έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη. Οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν βγει το πόρισμα της ΡΑΕ, τόνισε.

Στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό

«Αν πράγματι η ΔΕΗ έχει σημαντικά κέρδη ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής σας λέω ότι τα κέρδη αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την ελληνική κυβέρνηση» είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών διότι κανείς ακόμη δεν τα έχει προσδιορίσει για να ξέρει πως θα τα φορολογήσει.

«Ας δούμε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη και στη συνέχεια μην έχετε αμφιβολία ότι θα επιστραφούν πρακτικά στο σύνολό τους στον κρατικό προϋπολογισμό διότι αυτό είναι το σωστό και δίκαιο» είπε.

Απευθυνόμενος στο Αλέξη Τσίπρα είπε «Σταματήστε κ. Τσίπρα να μεταφέρεται τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των αγανακτισμένων του 2011. Άκουσα πάλι «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», ποιοι τα έλεγαν αυτά; Έξω από τη βουλή όταν συναντήθηκαν οι δύο πλατείες των αγανακτισμένων, με χυδαία συνθήματα σαν να υπήρχε μαγική λύση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012. Ούτε εσείς ο Τσίπρας του 2022 είναι ο Τσίπρας ο νέος ο άφθαρτος του 2012. Έχετε δοκιμαστεί έχετε κυβερνήσει, έχετε αποδοκιμαστεί τρεις φορές από τον ελληνικό λαό. Θα δοκιμαστείτε και στις επόμενες εκλογές και εκτιμούμε ότι για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός θα απορρίψει τη δική σας πρόταση».

Επίσης τα απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής είπε «Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός ο οποίος είχε την ατυχία να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις αλλά και να προΐσταται μαζί με το οικονομικό επιτελείο της μεγαλύτερης Κεϋνσιανής δημοσιονομικής επέκτασης που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου».

Τέλος για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο στο τέλος της τετραετίας.

«Η χώρα χρειάζεται σήμερα πολιτική σταθερότητα, δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες που δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος τον οποίο έχουμε φέρει. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει όμως ενσωματώσει δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της ΝΔ και με αυτή την συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε και εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 23 Μαρτίου 2022 15:52:52 από News Room

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας


    PinPrintShares