Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις

Συμφώνησαν να μειωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ-130322-2
Φωτό: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος
News Room13 Μαρτίου, 2022 18:520
Συμφώνησαν να μειωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν την Κυριακή να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα, ανακοίνωσε η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, συζητήθηκαν και πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων γεωπολιτικών ζητημάτων και των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών τονίστηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, η οποία αλλάζει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του όγκου του διμερούς εμπορίου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επαναλαμβάνοντας τα βήματα της Τουρκίας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι πιστεύει στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράτυπη μετανάστευση.

Τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με τίμιο και ειλικρινή διάλογο και έτσι οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει να διατηρούν πάντα τον διάλογο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συμφώνησαν να μειωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Η συναντίληψη ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστίθενται προβλήματα και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτές, που μας είχε συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία, αλλά αντιθέτως να εμπεδωθεί σταθερότητα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε δύο ώρες στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία. Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ ( Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ) και εφ όσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Βάσει των ίδιων πηγών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η ‘Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.

Υπ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu

 

Τελευταία ενημέρωση 13 Μαρτίου 2022 18:52:18 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας