Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση των συμβάσεων για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης

Κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του σχετικού νοµοθετικού πλαισίου
ΒΟΥΛΗ-EUROKINISSI-ΜΙΣΙΝΑΣ-ΣΤΕΛΙΟΣ
Φωτό: EUROKINISSI © / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
News Room15 Φεβρουαρίου, 2022 13:280
Κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του σχετικού νοµοθετικού πλαισίου

Στην Ολομέλεια εξελίσσεται, από το πρωί, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αποκτούν ισχύ νόµου σχέδια συµβάσεων που αφορούν στον τοµέα της εθνικής άµυνας, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Καθώς ορισµένοι όροι των υπό σύναψη συµβάσεων διαφοροποιούνται από τις υφιστάµενες διατάξεις για την εκτέλεση των συµβάσεων προµηθειών στον τοµέα της άµυνας, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του σχετικού νοµοθετικού πλαισίου, µε παροχή έγκρισης, όπως χαρακτηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση, του περιεχοµένου τους από τη Βουλή, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί η σύναψή τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Χατζηδάκης, ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, τάχθηκε υπέρ της προμήθειας των τριών φρεγατών Belhara, «διότι ο βασικός κορμός του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού είναι φρεγάτες ηλικίας 30 και 40 ετώ». Η προμήθεια είναι εξαιρετικά συμφέρουσα, διότι αγοράζουμε τρεις φρεγάτες στην τιμή των δύο και έχουμε τη δυνατότητα option για τέταρτη φρεγάτα, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι οι νέες φρεγάτες με τις οποίες εξοπλίζεται το Πολεμικό Ναυτικό είναι «ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά». Για την αγορά τορπιλών, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν τα πιο σύγχρονα υποβρύχιά μας να διαθέτουν τορπίλες της δεκαετίας του ’70 και τόνισε ότι οι νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, οι λεγόμενοι «μπακαλιάροι» που θα είναι τηλεκατευθυνόμενοι με οπτικές ίνες, είναι ό,τι πιο τέλειο στην αγορά. Σε σχέση με τα Rafale, επεσήμανε ότι η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης κρίθηκε αναγκαία διότι μία μοίρα αριθμεί 24 αεροσκάφη και εντάσσεται στη λογική 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα και 12 νέα. Ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος το πατριωτικό αίσθημα όλων των πτερύγων της Βουλής, κάλεσε και την αντιπολίτευση να στείλει μήνυμα ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες στην άμυνα της χώρας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ανέφερε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει πολύ σοβαρές συμβάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ιδιωτικές εταιρείες και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι προχωρά στην αγορά νέων συστημάτων, ζητώντας προηγούμενη έγκρισή τους από τη Βουλή, και με αυτόν τον τον τρόπο καταστρατηγεί τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό που καταγράφει τη θεσμική αλληλουχία των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει απόφαση του υπουργού. Στη περίπτωση των συμβάσεων που σήμερα συζητώνται στην Ολομέλεια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, προκρίθηκε η νομοθέτηση γιατί δεν έγιναν τα θεσμικά βήματα που προβλέπει ο εθνικός αμυντικός σχεδιασμός και οι προμήθειες προχωρούν με απευθείας ανάθεση. Για τις φρεγάτες Belhara, σημείωσε ότι είναι μίαα προμήθεια που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως αυτά τα πλοία θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το κλίμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του ψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες αλλά δεν θα πράξει το ίδιο με τις άλλες συμβάσεις, για τα Rafale, διότι η σύμβαση για τα επιπλέον έξι Rafale είναι μία «αποσπασματική ενέργεια που δεν εντάσσεται στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό», καθώς πρώτα αποφάσισε ο πρωθυπουργός, πρώτα ανακοίνωσε και μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέβαλαν το αίτημα για την προμήθειά τους. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από όλες τις συμβάσεις είναι απούσα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα μπορούσε να έχει συμμετοχή στην κατασκευή, συντήρηση, υποστήριξη. «Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Η Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη στη διεθνή διπλωματία. Μία χώρα, μία κυβέρνηση και μία πολιτική, η οποία είναι δεδομένη, είναι ήσυχη, είναι αυτοπεριορισμένη, τότε είναι καταδικασμένη να υποβιβάζεται διαρκώς στις διεθνείς σχέσεις. Και αυτό δεν θα αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει με την αγορά κανενός οπλικού συστήματος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως εξαρχής είχε καταστήσει σαφές, έτσι και σήμερα, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο αλλά θέτει εμφατικά το ζήτημα της «ισχνής» συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέτει το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από όλα. Η ενσωμάτωση εξελιγμένων συστημάτων είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και επεσήμανε ότι η εθνική άμυνα είναι πολυσύνθετη διαδικασία, που εμπλέκει πλήθος παραγόντων και απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Με αυτό το δεδομένο, ο βουλευτής κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν σε κλίμα εθνικής συνεννόησης, πολύ περισσότερο σήμερα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της σε βάρος της Ελλάδας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, τόνισε τους κινδύνους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και από το γεγονός ότι «η Ελλάδα γίνεται μέρος της αντιπαράθεσης που εξελίσσεται στην περιοχή και έχει καταστεί μια απέραντη νατοϊκή βάση». «Το ΚΚΕ δεν θα γιορτάσει μαζί σας, σήμερα, δεν θα συμμετάσχει στους πανηγυρισμούς σας για τους νέους εξοπλισμούς. Γιατί και αυτό το τμήμα του εξοπλιστικού παζλ το έχετε ήδη καταθέσει για την ενίσχυση της νατοϊκής μηχανής», σημείωσε για τις συμβάσεις που θα ψηφιστούν σήμερα, ο κ. Παπαναστάσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, «το ΝΑΤΟ κάνει πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα», «το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα στο Αιγαίο». Οι πολεμικές δαπάνες που κάνει η χώρα είναι πλήρως ενταγμένες στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και δεν έχουν καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, όπως είπε ο κ. Παπαναστάσης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, όπως και στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, έτσι και στην Ολομέλεια ανέφερε ότι η Ελληνική Λύση τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου. Ο κ. Μυλωνάκης υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι εκείνη που καλύπτει ποσοστό 70% των αμυντικών δαπανών της από τη δική της βιομηχανία.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, τόνισε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε αντιθέσεις, ως συμμετέχουσα σε διεθνείς συμμαχίες, δηλαδή γίνεται πιόνι στη σκακιέρα τους και ταυτόχρονα υποχρεώνεται για να ξεπληρώσει τέτοια συστήματα, χωρίς αυτή η στάση να έχει ουσιαστική και πραγματική σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 15 Φεβρουαρίου 2022 13:28:45 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας