Πέτσας: Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εισήγηση των ειδικών πριν τις οριστικές της αποφάσεις για άρση του lockdown

"Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις"

News RoomNews RoomNews Room23 Νοεμβρίου 20200
"Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις"

Στη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εισήγηση των ειδικών επί τη βάσει όλων των διαθεσίμων στοιχείων γύρω από την διασπορά του κορονοιού προτού λάβει τις οριστικές της αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown προχώρησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ακόμη μία δύσκολη όσο και κρίσιμη εβδομάδα, κατά την οποία η πίεση στο ΕΣΥ θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική, τονίζοντας πως θα γίνουμε μάρτυρες μίας αντιφατικής κατάστασης, ήτοι από τη μία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων θα βαίνει μειούμενος εξ αιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και από την άλλη ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και δυστυχώς των θανάτων θα αυξάνει, εξ αιτίας του βαρέως επιδημιολογικού φορτίου των προηγουμένων ημερών.

Ερωτηθείς σχετικώς, πάντως, κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε πως «η κυβέρνηση θα λάβει όποια μέτρα χρειάζεται» ενώ διαπίστωσε πως με εξαίρεση την Βόρειο Ελλάδα και πιθανώς την Θεσσαλία παρατηρείται σε επίπεδο επικράτειας μία σχετική σταθεροποίηση ή ακόμη και πτώση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Είναι στο χέρι μας να γίνουμε ήρωες απλώς τηρώντας τα μέτρα, που εισηγούνται οι ειδικοί, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, να φοράμε μάσκα, να εφαρμόζουμε τα μέτρα υγιεινής και να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους και τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έως ότου φθάσουμε σε ένα σημείο ασφάλειας, το οποίο θα είναι μόνον, όταν έχει εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την έννοια της ατομικής ευθύνης, καθώς, όπως διευκρίνισε με έμφαση «δεν μπορεί πάνω από τον καθένα μας να υπάρχει ένας αστυνομικός ή ένας ελεγκτής», προσθέτοντας πως στις λίγες περιπτώσεις παραβατικότητας ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να παρεμβαίνει στοχευμένα και με τρόπο, που να παραδειγματίζει.

Ερωτηθείς ειδικότερα για συνάθροιση τις προηγούμενες ημέρες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο κ. Πέτσας σημείωσε με νόημα ότι «όλοι πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα και όχι να αναιρούμε, όσα υποστηρίζουμε δημόσια».

Σε ερώτηση, εξάλλου, για πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας, απήντησε πως η κυβερνητική στρατηγική καλύπτει όλο το χρονικό διάστημα έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όταν αναμένεται, όπως είπε, να έχει εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού με πρώτους τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των ιδιωτικών ιατρών στην έκκληση που τους απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας να συνδράμουν με αμοιβή φυσικά το ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη», καθώς, όπως τόνισε, οι 8 γιατροί, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα είναι ένας απογοητευτικός αριθμός.

«Καλούμε για τελευταία φορά τους ιδιωτικούς γιατρούς να ακούσουν την έκκληση του Υπουργείου Υγείας και να συνδράμουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση έχει ενισχύσει εμπράκτως το ΕΣΥ μεταξύ άλλων με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι δίπλα στο ΕΣΥ. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε, ερωτηθείς σχετικώς, ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού της κυβέρνησης γύρω από τον «έξυπνο» τρόπο, που θα γίνουν τα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, εν όψει της επαναλειτουργίας τους, καθώς, όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει πως τα σχολεία θα προηγηθούν κατά την άρση του lockdown.

Διευκρίνισε, πάντως, πως στα σχολεία δεν υπήρξε μετάδοση, πολλώ μάλλον, υπερμετάδοση του ιού και αυτό, που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ποιο επιδημιολογικό φορτίο φέρουν οι μαθητές, που βρίσκονται πλέον σε οικογενειακό περιβάλλον προ του ανοίγματος των σχολείων. Κατόπιν σχετικής ερώτησης, δε, ο Στέλιος Πέτσας επαναβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει, όταν και όπου χρειαστεί, την υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός από τον περασμένο Μάρτιο.

«Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις, έχουμε πει πως η χώρα αντιμετωπίζεται πλέον ως μία υγειονομική περιφέρεια», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοιού, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως τόσο η χώρα μας, όσο και η Ε.Ε. παρακολουθούν τις προσπάθειες πολλών εταιρειών και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή στρατηγική και ο ταχύτερος εμβολιασμός.

 

Ελληνοτουρκικά

Πράξεις και όχι λόγια απαιτούν Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, σε ερωτήσεις, που δέχθηκε για πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες. «Πολλές φορές έχουμε δει την Τουρκία άλλα να λέει και άλλα να κάνει. Περιμένουμε τερματισμό των προκλητικών ενεργειών με συνέχεια και συνέπεια» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που εξήγησε πως δε λέει τίποτε να σταματήσει η ισχύς μιας NAVTEX, εάν αυτό είναι αποκομμένο από το ευρύτερο πλαίσιο της τουρκικής συμπεριφοράς επικαλούμενος την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, που δε συνάδει με το πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Τουρκία και αυτό θα αξιολογήσουν και οι εταίροι μας» σημείωσε ο κ. Πέτσας εν όψει του τακτικού Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Ερωτηθείς ειδικότερα για την ατζέντα των διερευνητικών επαφών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως είναι μία και μοναδική, ήτοι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δηλώνοντας πως εφ όσον η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις τότε η χώρα μας είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από τον Μάρτιο του 2016, όταν και είχαν διακοπεί με υπαιτιότητα της ‘Αγκυρας.

 

Για την προβολή του βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στο κτίριο της Βουλής

Υποκριτική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη στάση μερίδας της αντιπολίτευσης, που πέφτει στο κενό, όπως είπε χαρακτηριστικά, σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε στο κτίριο της Βουλής, ανήμερα της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πραγματικά προκαλεί μεγάλη έκπληξη, ιδίως καθ όσον οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή τους τελευταίους μήνες, να διατυπώνονται αντιρρήσεις για μία πράξη απόδοσης τιμής από την πλευρά της Πολιτείας, ειδικά από ανθρώπους, που συγκυβέρνησαν με τον κ. Καμμένο». Ο κ. Πέτσας τόνισε, δε, πως δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, καθώς, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, είχε προκαλέσει τη συγκεκριμένη συζήτηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων και εκεί καμία πολιτική δύναμη δεν είχε εκφράσει την αντιρρήσεις.

 

Το σχέδιο για την Aegean

Κομβικής σημασίας για τη λειτουργία της Οικονομίας μας χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την δρομολογούμενη κρατική παρέμβαση για την οικονομική στήριξη της Aegean. «Είναι απαραίτητη η στήριξη και για κάθε ένα ευρώ που θα βάζει το κράτος, οι ιδιώτες θα βάζουν 50 λεπτά, μιλάμε για μία σύμπραξη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που διαβεβαίωσε πως μέσω των warrants, που έχει πάρει, το Ελληνικό Δημόσιο δεν βάζει λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI © / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group