Πριν την ΔΕΘ οι τελικές αποφάσεις για νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Προϋποθέσεις για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου
ΕΥΡΩ-2310
Φωτό: PIXABAY
News Room4 Αυγούστου, 2022 13:330
Προϋποθέσεις για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου

Προϋποθέσεις για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημιουργεί η εισπραξιμότητα στον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ιδιαίτερα καλή είναι η εικόνα και στην αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών».

Παράλληλα, επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία φέρνουν και οι «υψηλές ταχύτητες» που καταγράφονται στις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», ενώ πολύ υψηλές είναι έως τώρα και οι τουριστικές εισπράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο του νέου πακέτου των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να «κλειδώσουν» στις αρχές του φθινοπώρου, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι σπεύδουν να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία, ενώ, παράλληλα, έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών», με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να καταβάλλουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό, έχοντας έκπτωση 15%. Στοιχεία, που οδήγησαν πρόσφατα τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ευχαριστήσει δημοσίως τους πολίτες για την ανταπόκριση στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία:

*Στον φόρο εισοδήματος, το περίπου 50% του έως τώρα βεβαιωμένου φόρου έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Από τα 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν έως στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,046 δισ. ευρώ. Ενώ, όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, από τα 2,1 δισ. που έχουν βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος, έχουν πληρωθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ.

*Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εφέτος έχει πληρωθεί ήδη ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήτοι, έχει εισπραχθεί περισσότερος από τον μισό φόρο ακινήτων, στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

*Στις «επιστρεπτέες προκαταβολές», μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έως τις 29 Ιουλίου, ένας αριθμός 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να αποκομίσουν την έκπτωση 15%. Εξ αυτών:

-156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ.

-52.000 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 500- 1.000 ευρώ.

-8 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 200.000- 300.000 ευρώ

Τέλος, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα καταρρίψουν εφέτος νέο ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 60 δισ. ευρώ, από 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και 44 δισ. ευρώ το 2019. Μόνο τον Ιούνιο, οι συναλλαγές αυτές ήταν αυξημένες κατά 36%, με την αξία τους το α’ εξάμηνο να ξεπερνά ήδη τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%- 40%. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στο 17,6%, τον Φεβρουάριο στο 30%, τον Μάρτιο στο 39%, τον Απρίλιο στο 32% και τον Μάιο στο 36,5%. Φέρνοντας πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

 

 

(AΠE-MΠE)

 

Τελευταία ενημέρωση 4 Αυγούστου 2022 13:33:24 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας