Κίνητρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ των οποίων η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% των ηλεκτρονικών δαπανών απόκτησης αγαθών και υπηρεσιών από συγκεκριμένα επαγγέλματα και τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν υψηλή φοροδιαφυγή περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μεταρρυθμιστικές δράσεις της φορολογικής πολιτικής την επόμενη διετία.
Αυτό σημαίνει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών και υπηρεσιών από συγκεκριμένους τομείς, τους οποίους θα προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών θα οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση φόρου ως κίνητρο για την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Προβλέπεται ακόμη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία και με συστήματος POS.
Oι μεταρρυθμιστικές δράσεις της φορολογικής πολιτικής για την επόμενη διετία καταγράφονται στον απολογισμό έργου τη διετίας που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικότερα αυτές είναι οι εξής:
-Περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.
-Ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.
-Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, όπως κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αντιμετώπιση της πολυνομίας.
-Ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.
Τελευταία ενημέρωση 7 Ιουλίου 2021 15:47:30 από News Room