Το Χονγκ Κονγκ θα καταργήσει τους αυστηρούς κανόνες για την COVID-19 από αύριο, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης Τζον Λι, το οποίο σημαίνει ότι όσοι φθάνουν στη μητρόπολη δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ PCR ενώ θα πάψει να ισχύει και το εμβολιαστικό πάσο.
Όλα τα μέτρα θα καταργηθούν αύριο, εκτός από τη χρήση μάσκας που παραμένει υποχρεωτική, δήλωσε ο Λι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα.
«Η πόλη έχει πετύχει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που δημιουργεί ένα φράγμα κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Λι. «Το Χονγκ Κονγκ έχει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για να αντιμετωπίσει την COVID και οι εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα έχουν αποκτήσει πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει να ξανανοίξει τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα έως τις 15 Ιανουαρίου και ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλιστεί ένα ομαλό εκ νέου άνοιγμα. Ο Λι δήλωσε ότι οι αρχές ετοιμάζονται για την κατάργηση όλων των περιορισμών.
«Είναι ο κατάλληλος χρόνος για να το κάνουμε αυτό, έχοντας προετοιμαστεί έξι μήνες γι’ αυτό», δήλωσε ο Λι. «Ολόκληρη η κοινωνία ετοιμάζεται γι’ αυτό. Τα κάνουμε όλα αυτά σύμφωνα με την εγχώρια κατάσταση της επιδημίας».
Το εμβολιαστικό πιστοποιητικό του Χονγκ Κονγκ, που επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο και που ήταν απαραίτητο για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους περισσότερους χώρους στη μητρόπολη, θα καταργηθεί από αύριο. Επίσης από αύριο θα πάψουν να ισχύουν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που συναθροίζονται σε δημόσιους χώρους.
Η πόλη εδώ και τρία χρόνια ακολουθεί σε γενικές γραμμές το παράδειγμα της Κίνας στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, αποτελώντας μαζί με την ηπειρωτική χώρα τα τελευταία προπύργια στην πολιτική της ‘μηδενικής COVID’.
Η άρση των περιορισμών πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση τους αριθμού των ταξιδιωτών προς την πρώην βρετανική αποικία, που στο παρελθόν την απέφευγαν λόγω των αυστηρών περιορισμών.
Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η Κίνα άρχισε αυτόν τον μήνα να ‘ξηλώνει’ το αυστηρότερο στον κόσμο καθεστώς μέτρων για την COVID. Η Κίνα θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής χώρας επιβλήθηκαν στις αρχές του 2020. Το ‘άνοιγμα’ των δραστηριοτήτων αναβλήθηκε πολλές φορές λόγω εξάρσεων στο Χονγκ Κονγκ ή στην ηπειρωτική Κίνα.
Οι επισκέπτες από το εξωτερικό που φθάνουν στο Χονγκ Κονγκ από τα μέσα του μήνα δεν υπόκεινται πλέον σε ελέγχους μετακίνησης ούτε τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.
Επιχειρηματικοί όμιλοι, διπλωμάτες και πολλοί κάτοικοι έχουν επικρίνει τους κανόνες του Χονγκ Κονγκ για την COVID-19, λέγοντας ότι απειλούν την ανταγωνιστικότητά του και τη θέση του ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Τελευταία ενημέρωση 28 Δεκεμβρίου 2022 14:23:33 από News Room
Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.
Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.
Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.
Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.