Σενάριο πυρηνικού χτυπήματος με 90 εκατ. θύματα σε λίγες ώρες

Οι ανησυχίες για χρήση πυρηνικών όπλων έχουν ενταθεί
ΜΑΝΙΤΑΡΙ-ΠΥΡΗΝΙΚΑ
News Room24 Μαρτίου, 2022 13:090
Οι ανησυχίες για χρήση πυρηνικών όπλων έχουν ενταθεί

Περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν και άλλα 57 εκατομμύρια να τραυματιστούν σε λίγες ώρες, μετά από ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα στον ρωσό-ουκρανικό πόλεμο. Αυτό την τρομακτική επίπτωση από την χρήση πυρηνικών όπλων επισημαίνουν σε άρθρο τους οι New York Times, οι οποίοι αναλύουν τις πιθανότητες που υπάρχουν να γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο.

Οι ανησυχίες για χρήση πυρηνικών όπλων έχουν ενταθεί, σημειώνει η εφημερίδα, μετά την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να τα θέσει σε καθεστώς ετοιμότητας λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου και αφού προηγουμένως έχει απειλήσει εμμέσως πλην σαφώς για επιπτώσεις που οι αντίπαλοι του «δεν θα έχουν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους».

Πώς θα απαντήσει ο Πούτιν στην πίεση;

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν ο Πούτιν αισθανθεί εγκλωβισμένος στη σύγκρουση μπορεί να πυροδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο μικρότερης ισχύος για να καταναγκάσει την ουκρανική πλευρά να συνθηκολογήσει, ακριβώς όπως έκαναν οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία το καλοκαίρι του 1945.

Αναλυτές σημειώνουν, λένε οι New York Times, ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξασκηθεί στη μετάβαση στον πυρηνικό πόλεμο, ως τρόπο για να κερδίσουν το πάνω χέρι μετά από δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών όπλων του κόσμου.

«Οι πιθανότητες είναι λίγες αλλά αυξάνονται», δήλωσε ο Ούλριχ Κουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Carnegie Endowment for International Peace. «Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τους Ρώσους», παρατήρησε, «και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται».

Πυρηνικά σε απομακρυσμένη περιοχή

Ο Πούτιν θα μπορούσε να ρίξει πυρηνικά σε μια ακατοίκητη περιοχή αντί για στρατεύματα, δήλωσε ο Δρ Κουν. Σε μελέτη του 2018, ο ίδιος περιέγραψε ένα σενάριο στο οποίο η Μόσχα πυροδοτεί μια βόμβα πάνω από ένα απομακρυσμένο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας ως σηματοδότηση για τα πιο πιο θανατηφόρα πλήγματα που θα ακολουθήσουν.

«Είναι φρικτό να μιλάμε για αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Δρ Κουν σε συνέντευξή του. «Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό γίνεται πιθανό».

Η Ουάσινγκτον αναμένει περισσότερες ρωσικές κινήσεις στην σφαίρα των πυρηνικών τις επόμενες ημέρες. Η Μόσχα είναι πιθανό να «βασίζεται όλο και περισσότερο στο πυρηνικό αποτρεπτικό της μέσο για να δώσει σήμα στη Δύση και να προβάλλει δύναμη», δήλωσε την Πέμπτη στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ο υποστράτηγος Σκοτ Ντ. Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί και η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Ο Τζέιμς Ρ. Κλάπερ Τζ., απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η Μόσχα είχε χαμηλώσει τον πήχη για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο ρωσικός στρατός αποδυναμώθηκε. Σήμερα, πρόσθεσε, η Ρωσία θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως χρηστικά και όχι ως μια αδιανόητη επιλογή.

«Δεν τους ένοιαζε», δήλωσε ο Κλάπερ Για τον κίνδυνο απελευθέρωσης ραδιενέργειας λόγω της επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ο Κλάπερ δήλωσε ότι οι Ρώσοι «δεν ενδιαφέρονταν. «Προχώρησαν και έριξαν εναντίον του. Αυτό είναι ενδεικτικό της ρωσικής laissez-faire στάσης. Δεν κάνουν τις διακρίσεις που κάνουμε εμείς για τα πυρηνικά όπλα», είπε.

Η προσομοίωση που ανατριχιάζει

Τα μικρότερα σύγχρονα πυρηνικά όπλα είναι λιγότερο καταστροφικά από τις βόμβες που χτύπησαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ωστόσο οι αναλυτές λένε ότι με αυτό τον τρόπο υπονομεύουν το πυρηνικό «ταμπού» και τροφοδοτούν την ψευδαίσθηση ότι η χρήση τους μπορεί να είναι ελεγχόμενη.

Η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετική. Προσομοίωση που έκαναν ειδικοί του Πανεπιστημίου Πρίνστον ξεκίνησε με προειδοποιητικό πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας, το οποίο ακολουθήθηκε από απάντηση του ΝΑΤΟ και μια πρωτοφανή κλιμάκωση που απέφερε περισσότερες από 90 εκατομμύρια θύματα μέσα σε λίγες ώρες.

Ο αριθμός των μικρότερων πυρηνικών κεφαλών δεν ρυθμίζεται από τις υπάρχουσες Συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών, λένε οι New York Times, οι οποίοι σημειώνουν ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν περίπου 100 στην Ευρώπη.

Οι ρωσικές πυρηνικές κεφαλές θα μπορούσαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, να τοποθετηθούν στις συστοιχίες πυραύλων Iskander που έχουν τοποθετηθεί στη Λευκορωσία και στα ανατολικά της στο ρωσικό έδαφος, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία τους έχει οπλίσει. Ο Ρώσος πρώην διπλωμάτης Νικολάι Σόκοφ, δήλωσε ότι πυρηνικές κεφαλές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και σε πυραύλους κρουζ. «Από το εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας, μπορούν να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας» είπε.

Η απάντηση του Μπάιντεν

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσε ο Τζο Μπάιντεν στη χρήση πυρηνικού όπλου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρουν οι New York Times. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι τα σχέδια πολεμικής αντιμετώπισης σε γενικές γραμμές κλιμακώνονται από προειδοποιητικές βολές σε μεμονωμένα χτυπήματα έως πολλαπλά αντίποινα και ότι το πιο δύσκολο ερώτημα είναι αν υπάρχουν αξιόπιστοι τρόποι για να αποτραπεί η κλιμάκωση μιας σύγκρουσης.

Ο Κλάπερ δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το τι θα συμβούλευε τον Μπάιντεν εάν ο Πούτιν εξαπέλυε τα πυρηνικά του όπλα. «Πότε σταματάς;», αναρωτήθηκε. «Δεν μπορείς να συνεχίζεις να γυρίζεις και το άλλο μάγουλο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή: ZOUGLA.GR

 

Τελευταία ενημέρωση 24 Μαρτίου 2022 13:10:50 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας