ΠΟΥ: “Πολύ υψηλός” εκτιμάται ότι είναι ο παγκόσμιος κίνδυνος λόγω της παραλλαγής Όμικρον

Καλεί τις χώρες να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να λάβουν μέτρα
ΠΟΥ2-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΥΓΕΙΑΣ
News Room29 Νοεμβρίου, 2021 20:310
Καλεί τις χώρες να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να λάβουν μέτρα

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ.

«Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο οργανισμός.

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τον Καναδά.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς, ενώ και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την αναστολή των ταξιδιών από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Στις πιο πρόσφατες οδηγίες του ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια προσέγγιση «βάσει κινδύνου για να προσαρμόζουν τα μέτρα τους που αφορούν τα διεθνή ταξίδια εγκαίρως».

«Η παρουσία πολλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα (…) υπονοεί ότι το Όμικρον είναι πολύ πιθανό να διαφεύγει της χυμικής ανοσίας (αντισώματα). Ωστόσο είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί κατά πόσο διαφεύγει της κυτταρικής ανοσίας», σημείωσε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

 

Τελευταία ενημέρωση 29 Νοεμβρίου 2021 20:31:15 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας