Ξεκινούν και πάλι τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca οι χώρες που τους είχαν αναστείλει

Γαλλία: Η υγειονομική αρχή συνιστά την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών

News RoomNews RoomNews Room19 Μαρτίου 20210
Γαλλία: Η υγειονομική αρχή συνιστά την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών

Οι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca αρχίζουν η μία μετά την άλλη να το χορηγούν και πάλι από σήμερα , αφού οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων ύστερα από αναφορές σπάνιων περιστατικών θρόμβων στο αίμα που οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή προγραμμάτων ανοσοποίησης.

Το τέλος των αναστολών αυτών θα αποτελέσει δοκιμασία για την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόσο στο ίδιο το εμβόλιο όσο και στις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, των οποίων τα συμπεράσματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού εξαπλώνονται και ο παγκόσμιος αριθμός των νεκρών –στα 2,7 εκατ. αυτή τη στιγμή– αυξάνεται.

Η Ινδονησία ακολούθησε το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών στην εκ νέου χορήγηση των εμβολίων μετά την αναστολή των εμβολιασμών ύστερα από αναφορές για περίπου 30 περιστατικά σπάνιων θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο μετά από εκατομμύρια εμβόλια που είχαν ως αποτέλεσμα επιστήμονες και κυβερνήσεις να προσπαθούν να εντοπίσουν εάν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε σε ένα σαφές, όπως το χαρακτήρισε, συμπέρασμα, ότι τα οφέλη του εμβολίου στο να προστατεύουν τους ανθρώπους από θάνατο ή νοσηλεία λόγω του κορονοϊού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι η σύνδεση μεταξύ σπάνιων περιστατικών θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο και του εμβολίου δεν μπορεί να αποκλειστεί οριστικώς και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά, παράλληλα με την βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων MHRA.

«Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ σε χθεσινή ενημέρωση. «Εάν επρόκειτο για μένα, θα εμβολιαζόμουν αύριο».

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές του για το εμβόλιο προκειμένου να συμπεριλάβει μια σύσταση προς τους ασθενείς για τους δυνητικούς κινδύνους και πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν συμπτώματα για το οποία ίσως χρειαστούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια μετά τον εμβολιασμό τους.

Μετά την κίνηση του ΕΜΑ και άλλοι προσπάθησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο παγκοσμίως θεωρείται σημαντικό λόγω της σχετικά εύκολης αποθήκευσης και μεταφοράς του και της χαμηλής του τιμής, συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA που ανέπτυξαν η Pfizer και η Moderna.

«Αυτό στο οποίο θα έπρεπε πραγματικά να επικεντρωνόμαστε είναι ότι αυτό είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Οι διαδικασίες λειτουργούν, η παρακολούθηση της ασφάλειας, που όλοι αναμένουμε από τις αρχές μας, γίνεται», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής του Oxford Vaccine Group, στο ραδιόφωνο του BBC, αφού και οι δύο ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν μετά τις αναφορές για θρόμβους αίματος. «Πράγματι χρειάζεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια, αλλά στο τέλος είναι ο ιός τον οποίο πολεμάμε, όχι τα εμβόλια».

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάζεται με την AstraZeneca για το εμβόλιο αυτό.

Η Γερμανία άρχισε και πάλι να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca από σήμερα το πρωί, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει την αντίστοιχη επανάληψη των εμβολιασμών στη χώρα με το να λάβει ο ίδιος το σκεύασμα αυτό σήμερα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσει και η Ιταλία, με τα σχόλιά του να απηχούν το κλίμα στην Κύπρο, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η Ισπανία θα επαναλάβει τους εμβολιασμούς από την Τετάρτη, ενώ ο Καναδάς έδωσε επίσης τη στήριξή του στο εμβόλιο.

Η βρετανική MHRA διερευνά πέντε περιστατικά εμφάνισης αιματικών θρόμβων που αναφέρθηκαν μεταξύ των 11 εκατ. εμβολίων που χορηγήθηκαν στη Βρετανία. Ανέφερε ότι θα διερευνήσει τις αναφορές εμφάνισης θρόμβων σε εγκεφαλικές φλέβες (δηλαδή θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών ή CSVT) που αναφέρθηκαν μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων λίγο μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο ο ρυθμιστικός φορέας ανέφερε ότι η χρήση του εμβολίου θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυκλοφορία στη Βρετανία πιθανόν δεν θα σταματήσει ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια σύνδεση.

Η αξιολόγηση της ίδιας της φαρμακοβιομηχανίας, που καλύπτει πάνω από 17 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιό της στην ΕΕ και τη Βρετανία, δεν εντόπισε στοιχεία αυξημένου κινδύνου για θρόμβους αίματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που αυτή την εβδομάδα επαναβεβαίωσε τη στήριξή του για το εμβόλιο που αποτελεί βασικό στοιχείο στο πρόγραμμά του COVAX για τον διαμοιρασμό των εμβολίων, σχεδιάζει σήμερα να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης της δικής του συμβουλευτικής επιτροπής για τα εμβόλια.

Γαλλία: Η υγειονομική αρχή συνιστά την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών

Η ανωτάτη υγειονομική αρχή της Γαλλίας δίνει το πράσινο φως για την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, αλλά συνιστά την χρήση του στα άτομα άνω των 55 ετών, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο ηλικιακός περιορισμός αποφασίσθηκε έπειτα από την εμφάνιση σοβαρών, αν και πολύ σπάνιων, περιστατικών δημιουργίας αιματικών θρόμβων μετά τον εμβολιασμό μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών, που οδήγησαν στην αναστολή των εμβολιασμών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

Η αρχή συνιστά στα άτομα κάτω των 55 ετών να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA (δηλαδή τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Moderna).

Σχετικά με τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η γαλλική υγειονομική αρχή «θα πάρει πολύ σύντομα θέση για τον τρόπο χορήγησης της δεύτερης δόσης» του εμβολίου.

Κατόπιν αυτού, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, θα εμβολιασθεί κανονικά με το εμβόλιο σήμερα, όπως δεσμεύθηκε χθες για να καθησυχάσει την γαλλική κοινή γνώμη, αφού είναι γεννημένος το 1965.

Ιταλία: Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca

Στις 3 μ.μ. τοπική ώρα (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας) ξαναρχίζει σε όλη την Ιταλία η χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, για να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος εξαιτίας της προσωρινής αναστολής που έληξε χθες, Πέμπτη, θα χρειαστούν δεκαπέντε ημέρες.

Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, προβλέπεται αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού, με υπερωρίες του προσωπικού και έκτακτους εμβολιασμούς κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι είναι να επιτευχθεί η χορήγηση 500.000 σκευασμάτων την ημέρα, με την κινητοποίηση φαρμακοποιών, 44.000 οικογενειακών γιατρών, 23.000 ειδικευόμενων γιατρών, 6.000 οδοντογιατρών και 270.000 νοσοκόμων που ανήκουν στο εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας και θα πληρωθούν επιπλέον για την βοήθειά τους αυτή.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο Ιο mi vaccino perche… (Εγώ εμβολιάζομαι επειδή…) την οποία, σύμφωνα με διαρροές, πρόκειται να στηρίξουν γνωστοί αθλητές, όπως ο ποδοσφαιριστής Φραντσέσκο Τότι και η Βαλεντίνα Βετσάλι, πρωταθλήτρια ξιφασκίας.

Η ιταλικές αρχές αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε ένα φιαλίδιο από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού: στο τέλος κάθε ημέρας, όσες δόσεις περισσεύουν θα χορηγούνται σε ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, σε ευπαθείς ομάδες ή, σε περίπτωση που υπάρχει ακόμη κάποιο υπόλοιπο, γενικότερα σε πολίτες οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group