Νέφη τέφρας που εκλύεται από το ηφαίστειο Σανγκάι πλήττουν πέντε επαρχίες

Έκλεισε το περιφερειακό αεροδρόμιο
ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
News Room7 Μαρτίου, 2021 12:110
Έκλεισε το περιφερειακό αεροδρόμιο

Νέφη ηφαιστειακής τέφρας που εκλύεται εξαιτίας της δραστηριότητας στο ηφαίστειο Σανγκάι, 200 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο, έπληξαν χθες Σάββατο πέντε από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού και οδήγησαν στο κλείσιμο περιφερειακού αεροδρομίου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Κατά το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του εθνικού ινστιτούτου γεωφυσικής, που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας, «τέφρα που εκλύθηκε από το ηφαίστειο Σανγκάι παρατηρήθηκε σε ύψος ως και 2 χιλιομέτρων πάνω από τον κρατήρα».

«Οι επαρχίες που πλήττονται από την πτώση τέφρας είναι οι Τσιμποράσο, Γουάγιας, Μπολίβαρ, Λος Ρίος και Κανιάρ», ανέφερε μέσω Twitter η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης κινδύνων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Ισημερινού (SNGRE).

Η Εθνική Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Ασφάλειας ECU911 έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες που εικονίζουν κοινότητες καλυμμένες από γκρι πέπλο.

Ιδιαίτερα πλήττεται η επαρχία Τσιμποράσο (νότια), στις Άνδεις, με μισό εκατομμύριο κατοίκους, που παραμένει σε κίτρινο συναγερμό (πριν από τα επίπεδα του πορτοκαλί και του κόκκινου συναγερμού, με το τελευταίο να αντιπροσωπεύει την υψηλότερη κλίμακα κινδύνου) από τον Ιούνιο, εξαιτίας της επανέναρξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

«Η παρουσία τέφρας στον αέρα» ανάγκασε τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) να «αναστείλει τη δραστηριότητα στο αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ», της πρωτεύουσας της επαρχίας Γουάγιας, ανακοίνωσε η υπηρεσία μέσω Twitter.

Το ίδιο αεροδρόμιο είχε επίσης αναστείλει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, για τον ίδιο λόγο.

Το Σανγκάι, ο επιβλητικός, χιονισμένος κώνος του οποίου φθάνει τα 5.230 μέτρα ύψος, συγκαταλέγεται στα αρκετά ενεργά ηφαίστεια του Ισημερινού, όπως επίσης το Τουνγκουράουα και το Κοτοπάξι. Αυτά τα τρία βρίσκονται νότια της πρωτεύουσας Κίτο.

Στο Σανγκάι θεωρείται ότι η εκρηκτική δραστηριότητα συνεχίζεται αδιαλείπτως από το 1628, σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωφυσικής.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

 

Τελευταία ενημέρωση 7 Μαρτίου 2021 12:11:37 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας