Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στη δασοπυρόσβεση

Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο
PREVEZANEWS-G-509
News Room1 Μαΐου, 2022 20:460
Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο

Στην εκπαίδευση 150 υποψηφίων εθελοντών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου παρευρέθηκε σήμερα, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στην δασοπυρόσβεση – δασοπροστασία που ξεκίνησε χθες σε όλη την χώρα με στόχο την εκπαίδευση και πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο των δήμων.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 2.100 εθελοντές και θα διαρκέσει 52 ώρες, εκ των οποίων οι 38 θα αφορούν την δασοπροστασία.

Στον εθελοντισμό, που αναδεικνύεται, βασικός πυλώνας για την αντιμετώπιση του «δύσκολου καλοκαιριού» που έρχεται αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκπαίδευσης, ενώ προσέθεσε ότι το υπουργείο επικεντρώνεται στην πρόληψη, έχοντας ξεκινήσει φέτος ένα «μεγάλο σχέδιο με προληπτικά μέτρα» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Στο υπουργείο επιχειρούμε μια προσπάθεια που βασίζεται να αναδείξουμε τον εθελοντισμό ως εξίσου σημαντικό επιχειρησιακό βραχίονα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Θα είναι το συμπλήρωμα που θα είναι τόσο αλληλένδετο και με αλληλεξάρτηση που θα μπορούν τα δύο μαζί να φτάνουν στον πιο υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε σε εσάς ό,τι περισσότερο μπορούμε», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε: «Πρέπει να παραδεχτούμε, όμως, ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα επαρκές όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή φαινόμενα, όπως οι mega-fires του περυσινού καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε δίπλα στους ηρωικούς πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας. Εσείς είστε αυτοί που μαζί με τους πυροσβέστες θα είστε οι πρώτοι που θα τρέξετε στο πεδίο της μάχης για να περιορίσετε την πυρκαγιά, για να μην προχωρήσει και επιτελέσει το καταστροφικό της έργο».

Αναφερόμενος στην σημερινή εκπαίδευση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η εμπειρία των ανθρώπων της Πυροσβεστικής θα δώσει στους εθελοντές τα εχέγγυα για να είναι από την μία πιο αποτελεσματικοί την ώρα της μάχης και από την άλλη για να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους από τους κινδύνους που υπάρχουν.

Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο

Παράλληλα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Συγκεκριμένα:

Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

– Αν δούμε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

• Καλούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 ή στο 112.

• Καλούμε αμέσως! Δεν υποθέτουμε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν.

• Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο, προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:

• την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε,

• το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

• την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

• το είδος της βλάστησης που καίγεται

– Απομακρυνόμαστε αμέσως από την περιοχή.

– Διευκολύνουμε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

– Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική μας ασφάλεια, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

«Πάντα θυμόμαστε! Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αποφεύγουμε οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Ακολουθούμε απλές οδηγίες πρόληψης και αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies.

Ενημερωνόμαστε – Προσέχουμε!», σημειώνει το υπουργείο.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 1 Μαΐου 2022 20:46:49 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας