Απαγόρευση λειτουργίας καταστήματος υγ. ενδιαφέροντος σε χώρο που τελεί σε αναστολή λειτουργίας

Προέβαιναν στην γνωστοποίηση της μεταβίβασης της επιχείρησης τους σε άλλο πρόσωπο με διαφορετικό ΑΦΜ
ΕΣΤΙΑΣΗ-ΠΙΑΤΟ-ΦΑΓΗΤΟ-MAGICFOCUS
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room31 Δεκεμβρίου, 2021 19:050

Προέβαιναν στην γνωστοποίηση της μεταβίβασης της επιχείρησης τους σε άλλο πρόσωπο με διαφορετικό ΑΦΜ

Η πανδημία του κορονοϊού και τα συνεχή μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή του κινδύνου της διασποράς της, καθώς και η πρόβλεψη για την επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων, ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περίπτωση παράβασης των σχετικών μέτρων, έχει καταστήσει ιδιαίτερα εφευρετικούς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία των επιχειρήσεων τους, σε περίπτωση επιβολής του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων τους, επινόησαν την γνωστοποίηση-αναγγελία της φερόμενης μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιχείρησης τους.

Δηλαδή προέβαιναν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4442/2016, στην γνωστοποίηση της μεταβίβασης της επιχείρησης τους σε άλλο πρόσωπο με διαφορετικό ΑΦΜ, ώστε να εξασφαλίζουν την απαραίτητη βεβαίωση (άρθρο 29 του Ν.4442/2016) της οικείας δημοτικής αρχής για τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης που στεγάζονταν στο συγκεκριμένο κατάστημα, στο οποίο είχε επιβληθεί το διοικητικό μέτρο της αναστολής λειτουργίας του, για βεβαιωμένες παραβάσεις της νομοθεσίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές αποτρέπει η Κοινή Υπουργική απόφαση, (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) για τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με άρθρο του νομικού συνεργάτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Στάθη Σταματελόπουλου, που αναρτήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

Με την υπ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.82927/2021 Κοινή Υπουργική απόφαση, (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021,)για τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, στο άρθρο 2 προστίθενται παρ. 6, 7 και 8 αναφορικά με την αναστολή κάθε δραστηριότητας και λειτουργίας στον χώρο και στις εγκαταστάσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την γνωστοποίηση αυτών στις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση ίδρυσης νέου καταστήματος στον ίδιο χώρο, ως εξής:

«6. Στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κεφαλαίου Ζ’ του ν. 4442/2016 (Α’ 230), η αναστολή λειτουργίας που επιβάλλεται στο νομικό πρόσωπο, ή την επιχείρηση που λειτουργεί το κατάστημα συνεπάγεται αυτοδικαίως για το ίδιο χρονικό διάστημα και την αναστολή κάθε δραστηριότητας και λειτουργίας στον χώρο και στις εγκαταστάσεις του καταστήματος.

7. Σε περίπτωση ίδρυσης νέου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος:

(α) Το αρμόδιο όργανο του Δήμου στα όρια του οποίου πρόκειται να λειτουργήσει το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος οφείλει, πριν προβεί στην έκδοση της βεβαίωσης του άρθρου 28 του ν. 4442/2016, να λάβει βεβαίωση από την κατά τόπο αρμόδια Αστυνομική Αρχή ότι ο χώρος του καταστήματος δεν τελεί σε αναστολή λειτουργίας. Το όργανο του Δήμου οφείλει να απέχει από την έκδοση της βεβαίωσης του άρθρου 28 του ανωτέρω νόμου μέχρι να λάβει τη βεβαίωση της Αστυνομικής Αρχής ότι ο χώρος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν τελεί σε αναστολή λειτουργίας.

(β) Απαγορεύεται κάθε μορφής γνωστοποίηση του ν. 4442/2016, είτε πρόκειται για πρώτη γνωστοποίηση είτε για μεταβολή ή αλλαγή φορέα, εφόσον ο χώρος στον οποίο λειτουργεί ή πρόκειται να λειτουργήσει η επιχείρηση τελεί σε αναστολή λειτουργίας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το μέτρο.

8. Κάθε γνωστοποίηση που γίνεται κατά παράβαση των παρ. 6 και 7 θεωρείται ανυπόστατη και επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, που επιβάλλεται στο φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου, συνεστημένου, ή υπό σύσταση, που διενήργησε τη γνωστοποίηση».

Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η αθέμιτη εξακολούθηση της λειτουργίας επιχειρήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία, συνεπεία παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και παράλληλα αποκαθίσταται και το αίσθημα δικαίου, καθώς η πρακτική αυτή προφανώς και λειτουργεί αθέμιτα και κατά τρόπο παράνομα ανταγωνιστικό σε βάρος των λοιπών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων οι ιδιοκτήτες τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, παρά το μεγάλο κόστος που υφίστανται από τους μεγάλης έκτασης περιορισμούς που πράγματι προβλέπονται για τη λειτουργία των καταστημάτων τους.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 31 Δεκεμβρίου 2021 19:05:48 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group