Κέρκυρα: Απονεμήθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η Έδρα UNESCO

«Για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων»
PREVEZANEWS-F-331
News RoomNews Room26 Ιουλίου, 2021 19:200

«Για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων»

Την απονομή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Έδρας UNESCO «για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων» (UNESCO Chair on Threats to Cultural Heritage and Cultural Heritage-related Activities), ενέκρινε η Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης της UNESCO. Διευθυντής της Έδρας θα είναι ο καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab), Σταύρος Κάτσιος.

Η Έδρα UNESCO, που είναι η πρώτη στα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερης σημασίας για την Κέρκυρα, ως πόλη εγγεγραμμένη στον κατάλογο της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αφορά τη μελέτη και ανάλυση, την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, την έρευνα και τη διδασκαλία (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό-διδακτορικό επίπεδο και δια βίου μάθησης) για κάθε είδους απειλή, όπως περιβαλλοντική, οικονομική, εγκληματική, γεωπολιτική, τεχνολογική, τρομοκρατική κ.ά., για την Πολιτιστική Κληρονομιά και για κάθε σχετική με την πολιτιστική κληρονομιά δραστηριότητα, όπως τις απειλές για τις υποδομές, τις συγκοινωνίες, τον τουρισμό κ.ά.

Φορέας υλοποίησης της δράσης της Έδρας UNESCO είναι το Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab) του ΤΞΓΜΔ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. H Έδρα UNESCO στελεχώνεται από διεθνή διεπιστημονική ομάδα καθηγητών και ερευνητών.

Η απόφαση της UNESCO για την απονομή της Έδρας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έλαβε υπόψη την πρωτοτυπία του αντικειμένου της Έδρας, την αρτιότητα του φακέλου και της οικονομικο-τεχνικής μελέτης που κατέθηκε, τη διεθνή παρουσία και το πρωτότυπο ερευνητικό και διδακτικό έργο του διευθυντή και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων, την πολυσυλλεκτικότητα και τη δικτύωση της προταθείσας διεθνούς ερευνητικής ομάδας, καθώς και το ακαδημαϊκό προφίλ του ΤΞΓΜΔ και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σημαντική συμμετοχή στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, είχαν τόσο οι φορείς της Κέρκυρας (ΟΛΚΕ, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης κ.ο.κ.), φορείς του εξωτερικού, οι οποίοι εκδήλωσαν άμεσα την πρόθεσή τους για έμπρακτη ενίσχυση της Έδρας, η πρυτανική Αρχή του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Οι Έδρες UNESCO λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του προγράμματος UNITWIN UNESCO Chairs ως αυτοδύναμες ερευνητικές και διδακτικές μονάδες πανεπιστημίων και ως δεξαμενές σκέψης (think tanks). Το UNITWIN είναι συντομογραφία για το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης και Δικτύωσης Πανεπιστημίων (University Twinning).

Παράλληλα, οι Έδρες UNESCO και τα διεθνή δίκτυά τους δημιουργούν συστηματικά δεσμούς μεταξύ της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των κέντρων χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων λειτουργώντας ως τροφοδότες αριστείας και επινοητικότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας στους τομείς ενδιαφέροντος της UNESCO και λειτουργούν ως φορείς διάδοσης και εκτέλεσης του έργου της, ενώ μέσω της επιχειρησιακής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου συμβάλλουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του προγράμματος της UNESCO.

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιουλίου 2021 19:20:33 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group