Στ. Πέτσας: Θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι χειμερινοί προορισμοί

"Φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown"

News RoomNews RoomNews Room2 Δεκεμβρίου 20200
"Φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown"

Τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «τα δεδομένα θα μας δείξουν το δρόμο, όχι οι ημερομηνίες» επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί για την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega».

Επεσήμανε ότι «τα δεδομένα που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση και μείωση», τόνισε ότι οι εξαγωγές από τα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τις εισαγωγές, κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνει ο αριθμός των διαθέσιμων απλών κλινών covid κι ενώ η πορεία είναι πτωτική «θέλουμε περισσότερο χρόνο».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, «όσο θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου» ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown και θα πάμε λίγο αργότερα. «Πόσο αργότερα και με ποιο ρυθμό θα ξεκινήσουν οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι εκεί θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση που να αφορά τα σχολεία, αλλά θα υπάρξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν δεν υπάρχει θα ζητηθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Για την ώρα συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων.

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό με αφορμή ερώτηση για τις μετακινήσεις των φοιτητών ότι «οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενέχουν ένα σημαντικό ποσοστό κινδύνου και θα ήταν ένα λάθος μήνυμα χαλάρωσης το να ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις» και «η χαλάρωση τρέφει τον κορονοϊό». Ωστόσο, η επανένωση οικογενειών και τέτοιου είδους ζητήματα θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες. Είπε πάντως ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι χειμερινοί προορισμοί.

Σχετικά με την τιμή των μοριακών τεστ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντηση ότι «πάντα τα προβλήματα διατίμησης κρίνονται από την εφαρμογή των μέτρων. Θυμίζω ότι στην αρχή της πανδημίας εκεί που υπήρχε πρόβλημα προσφοράς, για παράδειγμα στα αντισηπτικά ή στις μάσκες, είχαμε επιλέξει ως κυβέρνηση να μη βάλουμε διατίμηση, γιατί θα υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά στην προσφορά». Όπως τόνισε «απεδείχθη ότι αυτή η πολιτική ήταν σωστή γιατί αυξήθηκε η παραγωγή εγχώριων και υπήρχαν μάσκες και αντισηπτικά σε πολύ χαμηλότερες τιμές μέσα σε λίγες μέρες και εβδομάδες». Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των rapid και των μοριακών τεστ είδαμε ότι η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές, αφήνοντας κι ένα λογικό περιθώριο», ενώ έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι τιμές που έχουν θεσπιστεί είναι εύλογες.

Εξήγησε, ταυτόχρονα, ότι όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα υπάρχει και ανησυχία από τον κόσμο που θέλει να πηγαίνει και μόνος του να κάνει τεστ, αν νομίζει ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. «Επομένως η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη στα τεστ και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τιμές 70 και 80 ευρώ στα μοριακά και 35-40 ευρώ για τα rapid». Αναμένεται, όπως είπε, ότι «η αγορά θα ισορροπήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο» και δεν θα υπάρχουν προβλήματα, εξηγώντας ότι η εύλογη τιμή είναι τα 40 ευρώ για τα μοριακά και τα 10 για τα rapid τεστ και επισημαίνοντας ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε το ότι η χώρα μας προμηθεύτηκε έγκαιρα επαρκή ποσότητα τεστ. «Τα rapid tests που εμείς έχουμε προμηθευτεί από συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας που μπορεί να φθάσει και στο 100%» είπε, επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο σημείο αυτό και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επιφυλάξεις ειδικά των νεότερων, επεσήμανε πως «είναι στη φύση των νέων να έχουν αμφιβολίες και να διεκδικούν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι main stream αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα πείσουμε τους πολίτες πρώτον με το παράδειγμα και φυσικά με μία εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να δείξουμε προκειμένου να δείξουμε στους πολίτες πώς πρέπει να κινηθούμε. Μία εκστρατεία ενημέρωσης όλο το τρίμηνο Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο του 2021και με χαρά άκουσα χθες και στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά μέσα ότι και η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Γιούροβα έχει στο σχέδιό της να προχωρήσουμε σε μια καμπάνια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί πραγματικά η πειθώ είναι αυτή η οποία θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό».

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι «υπάρχουν σκέψεις όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» για το πώς ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει ως κάποιου είδους πιστοποίηση για τις ασφαλείς μετακινήσεις «ιδίως όταν μιλάμε για διασυνοριακές ή διαπεριφερειακές μετακινήσεις» αλλά και για άλλες περιπτώσεις συγχρωτισμού. «Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της συζήτησης. Σημασία έχει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός όπως πρέπει και στην αρχή είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που θα θέλουν να εμβολιαστούν σε σχέση με τον αριθμό των εμβολίων που θα υπάρχουν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα υψηλά ποσοστά πολιτών που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στην αρχή τέτοια φαινόμενα μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και να μην ξεχνάμε ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες έχει αναπτυχθεί ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που ασκεί κάποια επιρροή. «Σημασία έχει ότι όσο προχωρούμε και ξεκινήσει ο εμβολιασμός θα δείτε ότι θα ανεβαίνει το ποσοστό εκείνων οι οποίοι θα επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο. Σημασία έχει να φθάσουμε σε ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού, σχετικά πιο γρήγορα παρά αργότερα, που θα δημιουργήσει την πολυπόθητη ανοσία».

Κλείνοντας, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία το ελληνικό rapid test και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα».

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group