Στ. Πέτσας: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σ. Μισέλ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης
ΠΕΤΣΑΣ-EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ-ΜΙΣΙΝΑΣ
News Room21 Απριλίου, 2020 13:570

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σ. Μισέλ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης

Φωτό: EUROKINISSI ©

 

Με ευχές και τη διαπίστωση ότι «γιορτάσαμε φέτος ένα αλλιώτικο Πάσχα», ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Μακριά αλλά όπως αποδείχθηκε το βράδυ της Ανάστασης, τόσο πρωτόγνωρα κοντά» τόνισε. «Μόνοι και ταυτόχρονα όλοι μαζί. Όσο ποτέ στο παρελθόν» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική. Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή».

Τόνισε πάντως πως στη νέα αυτή πραγματικότητα πολλά θα έχουν αλλάξει. Ανέφερε ότι οι καμπύλες που απεικονίζουν την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Για όλα πετύχαμε μέχρι σήμερα ευγνωμονούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς. Όλους όσοι εργάζονται τις μέρες αυτές στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη. Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανέφερε πως όπως γνωρίζουμε ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. «Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Αναλυτικότερα επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία. Υπογράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα»

Έκανε σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία «της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε χρήσιμες συμβουλές ατομικής υγιεινής (συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,… ). Επίσης, ότι είναι ανάγκη να τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί.

«Όλ’ αυτά θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα», τόνισε «ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει».

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σ. Μισέλ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης

Αναφορικά με την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως είναι ήδη προφανές πως η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας γι αυτό και λαμβάνονται ήδη μέτρα τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σε κοινοτικό επίπεδο, την Πέμπτη 23 Απριλίου πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στόχος είναι να δοθούν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με άλλους 8 ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρω-ομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός,”στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει σήμερα, στις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ”.

Είπε ακόμη ότι, έχουν ληφθεί μέτρα στη σωστή κατεύθυνση από τα οποία επωφελείται ισότιμα και η Ελλάδα:

– Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020

– Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε νωρίτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους

– Συμμετέχουμε μετά από χρόνια αποκλεισμού στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας

– Τα ευρωπαϊκά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Τράπεζες στην πραγματική οικονομία

– Το Eurogroup της 9ης Απριλίου ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την απόφαση αυτή καλούνται να στηρίξουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση του σχεδίου σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων

Προς διευκόλυνση των πολιτών, «προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες», ανέφερε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξηγώντας πως:

– Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα πληρωθούν αύριο 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.

– Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.

– Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.

Παράλληλα, όπως είπε, ενισχύεται «διαρκώς το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιτελεί ένα αθόρυβο, αλλά εξαιρετικά σπουδαίο έργο» και «η ενίσχυση του δεν είναι παροδική, αλλά μόνιμη», καθώς -όπως ανήγγειλε- θα προσληφθούν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», ξεκίνησαν οι δημοπρασίες προσωπικών ενθυμίων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, από τις αθλητικές τους επιτυχίες και τα έσοδα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Τράπεζα Πειραιώς, για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας μας ενάντια στον κορονοϊό.

«Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργήσαμε την επίσημη κοινότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Viber, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα και έγκυρα στο κινητό τους για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και τα μέτρα που λαμβάνονται».

Όπως τόνισε «αποδεικνύεται ότι στο διάστημα αυτό γίνονται άλματα στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Περάσαμε μέσα σε λίγες μέρες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την εξ αποστάσεως εργασία, τις τηλεδιασκέψεις, την ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση.

Δρομολογήθηκε, ταυτόχρονα, η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ που θα επιτρέπει την έκδοση συντάξεων σε λίγα λεπτά. Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, χτίζεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολίτη και Κράτους, πολίτη και πολιτικής. Και ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον.

Ολοκληρώνοντας επέλεξε να κάνει μια αναφορά στη Δημοκρατία. Όπως είπε «Ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, δεν ξεχνούμε όσα υπέφεραν οι Έλληνες, ούτε το γεγονός ότι η χούντα των Συνταγματαρχών έδωσε την αφορμή για τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Σήμερα, η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Με όλους τους Έλληνες ενωμένους και αφοσιωμένους στην Ελευθερία και την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας και προασπίζουμε τις αρχές της.

Κλείνοντας, σας ενημερώνω ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στους Έλληνες για το σχέδιο σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία. Η Βουλή και οι Θεσμοί, λειτουργούν, παρά τους περιορισμούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την Ώρα του Πρωθυπουργού και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο ‘Αρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα».

 

«Ο πρωθυπουργός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενημερώσει τους Έλληνες για τα επόμενα βήματα. Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα είναι μια διαδικασία σταδιακή ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει όσα πετύχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χάρη στις πολύ σοβαρές θυσίες και τη συμμόρφωση των Ελλήνων στα περιοριστικά, πρωτοφανή μέτρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε διευκρινιστική ερώτηση που ακολούθησε, είπε πως θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον λαό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί στο σύνολό του ώστε όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, να σχεδιάσουν την επιστροφή, τη δική τους και των οικογενειών τους και των επιχειρήσεών τους, στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που είχαν πριν τα περιοριστικά μέτρα».

Επίσης επισήμανε ότι ένα μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης, «ένα μέρος του σχεδίου σταδιακής μετάβασης περιλαμβάνει και την χρήση των tests και για την ταχεία διάγνωση του κορονοϊού και των tests αντισωμάτων».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν την Πρωτομαγιά επανέλαβε ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων υπήρξε υποδειγματική τις ημέρες του Πάσχα και έτσι αποφύγαμε το να υπάρξει πισωγύρισμα. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και για το τριήμερο της πρωτομαγιάς. Κερδίσαμε πολλά και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα. Επομένως θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών όπως θα αποτυπωθούν στο σταδιακό σχέδιο μετάβασης που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς το επόμενο χρονικό διάστημα. Όλοι θα κινηθούμε με σχέδιο, συγκροτημένα, για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα» είπε.

Σε ερώτηση για την επερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα voucher στους επιστημονικούς κλάδους, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων που προβλέπονται από τον κανονισμό της βουλής προκειμένου να ενημερώσει τη βουλή. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι προχθές ζητούσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και τώρα ξεκίνησε τις εκπτώσεις και πηγαίνει σε επίκαιρη ερώτηση» είπε και πρόσθεσε «αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει μια συνολική εικόνα, την οποία πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες, και το πού βρισκόμαστε και το πώς θα συνεχίσουμε, ώστε με ασφάλεια να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».

Χαρακτήρισε ανησυχητική εξέλιξη τα κρούσματα σε δομή μεταναστών στο Κρανίδι και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να σφραγίσει την περιοχή από τη διασπορά του ιού και θα ληφθούν όλα τα μέτρα και γι’ αυτούς που είναι θετικοί και γι’ αυτούς που είναι αρνητικοί, ώστε να απομονωθούν οι πιο ευάλωτοι.

Διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία για καθιέρωση υποκατώτατου μισθού και θύμισε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε πρώτος, το ζήτημα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και της διαμόρφωσης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως ηλικίας του εργαζόμενου. «Σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, αυτό που έχει γίνει με την ΠΝΠ είναι μια σειρά έκτακτων μέτρων τα οποία θα αρθούν με την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση, αφού κερδίσουμε με ασφάλεια αυτόν τον πόλεμο. Δεν υπάρχει σκέψη για κανένα άλλο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο πρωθυπουργός θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα το ζήτημα της έκδοσης κορονο-ομόλογου με τον κ. Μισέλ ενώ για το ποιος μηχανισμός χρηματοδότησης τελικά θα προκριθεί, είπε ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης, όμως θα πρέπει να φανεί ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Τέλος σε ερώτηση για την αποστολή τουρκικών πλοίων για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρέπεμψε σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ η οποία καταδικάζει και αυτές τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας η οποία, όπως είπε, αναδεικνύεται σε διεθνή παραβάτη.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 21 Απριλίου 2020 14:33:09 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group