ΥΠΠΟΑ: Στις δικαστικές αρχές ο φάκελος

Για το έργο «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων»
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ-ΦΑΚΕΛΟΣ
Φωτό: FREEPIK
News Room10 Απριλίου, 2020 16:280
Για το έργο «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων»

Ο πλήρης φάκελος του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη αποστέλλεται στις αρμόδιες διαχειριστικές, ελεγκτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για αναληθείς ισχυρισμούς, σκόπιμη παρερμηνεία των δεδομένων και απειλές με τις οποίες «η κ. Ζορμπά επιχείρησε να απαντήσει στην υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΕΑΜ/ΤΔΕΑΜΑΚ/136576/93045/392/207/16-3-2020 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, με την οποία ΔΕΝ επανέρχεται η εταιρεία “IknowHow” στο υποέργο “Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων” -στο πλαίσιο του έργου “Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων”- δεδομένου ότι η σύμβαση με την εταιρεία έχει ήδη λήξει προ πολλού και δεν είναι ενεργή».

«Αντίθετα, με την ως άνω απόφαση της υπουργού, συγκροτείται τριμελής επιτροπή από έμπειρα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με έργο της, εντός δύο μηνών, την εκκαθάριση της σύμβασης και την εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία IknowHow» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η τ. υπουργός κ. Ζορμπά ισχυρίστηκε ότι απέστειλε “πλήρως τεκμηριωμένο φάκελο εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου στο Ελεγκτικό Συνέδριο”, πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται σήμερα από καμία υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ».

«Ακόμη και αν είχε αποσταλεί, αφορά προφανώς στον έλεγχο που η τ. υπουργός ήθελε να ασκήσει στους προηγούμενους υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των υπουργικών αποφάσεων φέρουν την υπογραφή τους.

Σημειώνεται ότι η μεν διαδικασία του διαγωνισμού για το επίμαχο έργο έγινε τον Δεκέμβριο 2014, αλλά η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη τον Οκτώβριο 2015 από τον τ. υπουργό Α. Μπαλτά. Δηλαδή, μεσολάβησε ικανός χρόνος για να ελεγχθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός εφόσον δεν συμφωνούσε η τότε κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η τριμελής “επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους, προκειμένου να αποφανθεί με πόρισμά της σχετικά με τις κυρώσεις”, που συγκροτήθηκε με απόφαση της τ. υπουργού κ. Ζορμπά, στις 22.5.2019, αφορούσε σε αντικείμενο άλλου έργου. Επί πλέον η επιτροπή δεν παρέδωσε κανένα πόρισμα μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί με την απόφαση συγκρότησής της.

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε μεν παράταση δύο ετών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο αλλά με συγκεκριμένους όρους. Κύρια προϋπόθεση ήταν η εκκαθάριση της σύμβασης του αναδόχου IknowHow. Η τ. υπουργός όχι μόνο δεν έκανε καμία ενέργεια προκειμένου να εκκαθαριστεί η σύμβαση και να επιβληθούν κυρώσεις στον ανάδοχο, αλλά αγνόησε και τις τεκμηριωμένες έγγραφες πιέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ» σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ και καταλήγει:

«Επομένως, ο πλήρης φάκελος του έργου “Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων” με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη αποστέλλεται στις αρμόδιες διαχειριστικές, ελεγκτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές για τις περαιτέρω ενέργειες τους».

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 10 Απριλίου 2020 16:28:45 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας