Η 24η Νοεμβρίου 2018 σίγουρα θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη των Πρεβεζάνων και θα αποτελεί στο πέρασμα των χρόνων μέρος της ιστορίας της.
Και αυτό γιατί η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην μνήμη του Πρεβεζάνου καλλιτέχνη Λάκη Παππά, το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, ήταν αυτή που έγραψε τη δική της ιστορία και αποτέλεσε μια από τις καλύτερες αν όχι την καλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στα χρονικά της Πρέβεζας.
Η εκδήλωση τα είχε όλα. Συγκίνηση, ιστορίες, αστείες στιγμές του παρελθόντος, περιγραφές, και κυρίως αναμνήσεις από τη ζωή του αξέχαστου καλλιτέχνη Λάκη Παππά.
Και όλ αυτά άριστα ξεδιπλωμένα υπό τους ήχους της μουσικής του νέου κύματος και με τις φωνές ανεπανάληπτων καλλιτεχνών.
Ήταν μια εκδήλωση που κανείς σίγουρα δεν ήθελε να τελειώσει. Μια εκδήλωση που όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότερο μεγάλωνε η διάθεση για τη συνέχεια.
Και φυσικά σε όλο αυτό το περισσότερο από 2,5 ώρες μοναδικό κλίμα αναμνήσεων και συγκίνησης, που ξεδιπλώνονταν κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή, σε κάθε νότα, πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Μιχάλης Βιολάρης.
Ο Μιχάλης Βιολάρης με έναν μοναδικό τρόπο κατάφερε να μετατρέψει το πολιτιστικό κέντρο σε μια μπουάτ και να παρασύρει τους εκατοντάδες θεατές που είχαν κατακλίσει την αίθουσα έως την είσοδό της, σε ένα μουσικό ταξίδι που όμοιό του δεν είχε γίνει στην Πρέβεζα.
Και οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, μουσικοί και τραγουδιστές, αντλούσαν κάθε στιγμή την έμπνευσή τους από τον Λάκη Παππά, ξεδιπλώνοντας τις δικές τους αναμνήσεις αφού όλοι κάτι είχαν να πουν γι αυτόν, μιας και είχαν ζήσει και δουλέψει κοντά του.
Στην ξεχωριστή αυτή συνάντηση αναμνήσεων και νοσταλγίας, ένωσαν τις φωνές τους γνωστοί καλλιτέχνες, μουσικοί και τραγουδιστές, του νέου κύματος αλλά και καλλιτέχνες από την Πρέβεζα.
Παρών στην εκδήλωση και ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος, στίχους του οποίου ερμήνευσε ο Λάκης Παππάς.
Οι φωνές του Μιχάλη Βιολάρη της Ανδριάννας Κόλλια και του Τάκη Κωσταντακόπουλου ταξίδεψαν το κοινό χρόνια πίσω.
Στο πιάνο και στην ενορχήστρωση ο Γιώργος Σαλβάνος, κλασσική κιθάρα ο Δημήτρης Παπαγγελίδης, βιολοντσέλο η Μαριλίζα Παπαδούρη- Παπαγγελίδη και μπάσο ο Γιώργος Πολίτης.
Από την Πρέβεζα οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν ο Βασίλης Τζίμας, ο Χρήστος Τάγκας και ο Κώστας Αντύπας στο τραγούδι ενώ στο βιολί η Ελλη Καλουτσάκη και στο πιάνο η Σοφία Κυριάκη. Την εκδήλωση άνοιξε ο Ορφέας-Κωνσταντίνος Γενιάς με την κιθάρα του ερμηνεύοντας κομμάτι του Μπομπ Ντίλαν.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Πρέβεζας, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα».
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης στην ομιλία του επεσήμανε πως η Πρέβεζα «Δεν ξεχνά. Ξέρει να ξεχωρίζει να αναγνωρίζει και να τιμά τον δικό της Λάκη Παππά για την προσφορά του στην μουσική τέχνη, βάζοντας το δικό του πετραδάκι στον πολιτισμό της Πρέβεζας».
Όπως είπε ο κ. Μπαΐλης «Ο αγαπημένος καλλιτέχνης που ξεκίνησε από την Πρέβεζα κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να φτάσει πολύ ψηλά. Υπηρέτησε κατά τον καλύτερο τρόπο την τέχνη της μουσικής, ερμηνεύοντας τραγούδια μεγάλων συνθετών. Ήταν ένας άνθρωπος που κουβαλούσε πάντα στην καρδιά του την Πρέβεζα όπου και αν βρισκόταν».
Ο Κώστας Λογοθέτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 2001 όταν στην κατάμεστη αίθουσα της Θεοφανείου, ο Δήμος είχε οργανώσει μια τιμητική εκδήλωση μνήμης για τους αθλητές της δεκαετίας του 1940-50.
Παρών στην εκδήλωση και Λάκης Παππάς «για να τιμήσει με τη σεμνή καλλιτεχνική παρουσία του και τη μυρωδιά ενός άλλου κόσμου που ανέδυαν και αναδύουν τα τραγούδια του, τον αδελφό του και τους Πρεβεζάνους συμπατριώτες του» όπως είπε ο κ. Λογοθέτης.
Και συνέχισε «Την εποχή εκείνη η φωνή του Λάκη είχε εξασθενήσει σημαντικά. Οι λόγοι γνωστοί. Εκείνη τη βραδιά όμως ο Πρεβεζάνος τραγουδιστής, που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή για το Ελληνικό τραγούδι, ήταν συγκλονιστικός και μεταμορφώθηκε στο νεαρό καλλιτέχνη που εντυπωσίασε στις αρχές του ’60 τον Μάνο Χατζιδάκι και του εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του. Όταν σβήσανε τα φώτα της γιορτής, της νύχτας εκείνης και στέγνωσαν τα μάτια των περισσότερων συμπολιτών μας, ο Λάκης στο θαυμασμό μου για την αισθαντική ερμηνεία, μου εξομολογήθηκε: Κώστα, απόψε δεν τραγούδησε η φωνή μου, αλλά η ψυχή μου και η ψυχή μου, απόψε, ήταν γεμάτη από Πρέβεζα και τους ανθρώπους της που αγαπώ και πάντα θ αγαπώ» είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» και συνέχισε:
«Ήταν η τελευταία εμφάνιση του Λάκη στη γενέτειρά του και ήταν βαθειά συναισθηματική και ανθρώπινη. Ενώ παράλληλα φανέρωνε την ιάσιμη δύναμη της αγάπης του προς τον τόπο του».
Συνεχίζοντας ο κ. Λογοθέτης τόνισε πως «σπάνια συνειδητοποιούμε την πυκνότητα των σημάτων τέτοιων εκδηλώσεων», υπογραμμίζοντας πως «Ο Λάκης Παππάς εκπροσωπεί ένα πολύτιμο κομμάτι μιας ακριβής εποχής, αλλά και μια αστραφτερή ψηφίδα στο ψηφιδωτό της τοπικής μας ιστορίας. Δύσκολα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μα μέχρι το τέλος της είχε κρεμασμένα πάνω του τα παράσημα της αξιοπρέπειας».
Όπως είπε ο Κώστας Λογοθέτης, «στην κοντή μνήμη των κοινωνιών, συχνά οι πραγματικοί δημιουργοί της λησμονιούνται, ενώ οι… ανάλαφροι επιπλέουν και επιβιώνουν» και πρότεινε τη χρηματοδότηση από τον Δήμο μιας προτομής του Λάκη Παππά η οποία θα τοποθετεί κεντρικό σημείο της πόλης «θυρίδα μνήμης αλλά και βαθύσκιωτη υπόμνηση για το τι είναι σημαντικό» εκφράζοντας την ευχή να μην κουραστούμε να θυμόμαστε να αγαπάμε και να τραγουδάμε τον Λάκη Παππά.
Ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος ανεβαίνοντας στο βήμα «ζήτησε» να γίνει προτομή για τον Λάκη Παππά, αίτημα που αποδέχθηκε αμέσως ο Δήμαρχος Πρέβεζας και «εγκρίθηκε» όπως ο ίδιος είπε, μαζί με οδό που θα φέρει το όνομά του.
Ο κ. Ιατρόπουλος είπε πως γράψανε μαζί κάποια τραγούδια με τον Λάκη Παππά ο οποίος ήταν «σημαντικός άνθρωπος της ζωής τους» όπως είπε συγκεκριμένα τονίζοντας πως:
«Ο Λάκης δεν κυνήγησε ποτέ την δημοσιότητα, δεν πήρε ποτέ ούτε έναν δημοσιογράφο τηλέφωνο. Δεν πήρε ποτέ ούτε έναν πολιτικό τηλέφωνο. Δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια από κανέναν… ο Λάκης πέθανε φτωχός… ο Λάκης πέθανε πικραμένος. Ο Λάκης έδωσε στην Ελλάδα πολύ περισσότερα απ ότι του έχει δώσει αυτή η πατρίδα.» και συνέχισε ο κ. Ιατρόπουλος:
«Ο Λάκης με τον Γιάννη Αργύρη και τον Κώστα Χατζή είναι οι τρεις πρωτοπόροι των μπουάτ. Και ουσιαστικά είναι οι τρεις πρωτοπόροι του Νέου Κύματος στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία για όλους μας είναι ότι αυτός ο σπουδαίος Πρεβεζάνος σε όσους τον πλησίασαν δίδαξε αληθινό αντρικό Ελληνικό ήθος. Αυτά τα δύο αυτονόητα λοιπόν, το να είσαι Έλληνας και να είσαι άντρας ο Λάκης τα τίμησε όσο ελάχιστοι στη ζωή του».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο Μητροπολίτης Πρέβεζας κ. Χρυσόστομος και άλλοι.
ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες στο Άλμπουμ που ακολουθεί και ΕΔΩ
Τελευταία ενημέρωση 26 Νοεμβρίου 2018 11:13:14 από News Room