Οι ελβετικοί παγετώνες συνέχισαν φέτος να λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό και η συσσώρευση χιονιού στον μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων ουδέποτε ήταν τόσο χαμηλή, προειδοποιεί μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συνολικά οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2% του όγκου τους, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη που δημοσιεύεται από την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών.
Οι αριθμοί αυτοί ευθυγραμμίζονται με τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών, όμως είναι εντούτοις «πολύ ανησυχητικοί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντάκτης της έρευνας, ο Ματίας Χους, ο οποίος είναι επικεφαλής του δικτύου παρακολούθησης των παγετώνων GLAMOS.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι λίγο πιο χαμηλοί απ’ ό,τι αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, όταν είχαμε εξαιρετικά αυξημένες θερμοκρασίες, όμως οι παγετώνες έχασαν εντούτοις πολλή μάζα», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.
Στα 60 τελευταία χρόνια, οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν τόσο νερό όσο υπάρχει μέσα στη λίμνη της Κωνσταντίας, μια υδάτινη έκταση μήκους 63 χιλιομέτρων στα αυστρο-γερμανο-ελβετικά σύνορα, επιμένει η έκθεση.
Μια από τις πιο ανησυχητικές μετρήσεις αφορά τον Άλετς, τον πιο επιβλητικό παγετώνα των Άλπεων.
Ο παγετώνας, ο οποίος εκτείνεται σε 86 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στις ελβετικές Άλπεις, υπολογίζεται ότι έχει 11 δισεκ. τόνους πάγου, αλλά από την αρχή του αιώνα το μέτωπό του έχει υποχωρήσει περίπου 1 χιλιόμετρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
Τελευταία ενημέρωση 16 Οκτωβρίου 2020 21:04:13 από News Room
Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.
Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.
Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.
Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.