Τα τρόφιμα που θα καταναλώνουμε στο μέλλον

Οι νέες τάσεις στη διατροφή
ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ-ΤΡΟΦΙΜΑ-ΓΑΝΤΙΑ-MAGICFOCUS-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room17 Ιανουαρίου, 2023 21:390

Οι νέες τάσεις στη διατροφή

Την άποψη ότι στις μέρες μας, ζούμε την πιο μεγάλη αλλαγή της ανθρωπότητας τα τελευταία 200 χρόνια, εξέφρασε η δρ. Morgaine Gaye η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση καινοτόμων διατροφικών προϊόντων παγκοσμίως.

Η Gaye, που εξετάζει νέες τάσεις στη διατροφή οι οποίες εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας, πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε αυτή την μεγάλη αλλαγή καθώς είμαστε μέρος της. Πέρα από τις γεωπολιτικές αλλαγές, βιώνουμε την αλλαγή στο πως αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε ως άνθρωποι. Επανεξετάζουμε τις αξίες μας, βλέπουμε τι μετράει για μας και τι έχει νόημα για μας».

Και όλα αυτά, όπως εξήγησε, σχετίζονται με τη νέα σχέση που αναπτύσσουμε με το φαγητό, στην πρώτη συζήτηση με θέμα «The Future of Food» που οργάνωσε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «εμείς ως ΕΒΕΑ παρακολουθούμε τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς και θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μάθουν. Να τους δώσουμε τη γνώση και τα εργαλεία ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν καλύτερα το μέλλον τους, να προετοιμαστούν, να περιοριστεί ο παράγοντας του αιφνιδιασμού και να κάνουμε πιο προσεκτικά βήματα».

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η πρώτη αυτή ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία η Δρ. Morgaine Gaye, Food Futurologist και δημιουργός του Food Trends, μίλησε σχετικά με τις μελλοντικές διατροφικές τάσεις και τη σημασία τους.

Η Δρ. Gaye που εξετάζει τα τρόφιμα και τη διατροφή από κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, καθώς και από τη σκοπιά των τάσεων και του branding, αφού αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδος στον τουρισμό, είπε πως μετά από μια οικονομική κρίση και το χάος που ακολούθησε λόγω του covid, η αγορά είναι πλέον έτοιμη για κάτι νέο. Κάτι όμως που βασίζεται σε παλιές συνήθειες όπως η σημασία να κάθομαι σε ένα τραπέζι με άλλους και να απολαμβάνω ένα γεύμα, αναγκαιότητα που έγινε πιο ξεκάθαρη την εποχή του Covid.

Η ίδια έκανε λόγο για διατροφικά προϊόντα «με σκοπό» και πιο «οικολογική» διατροφή, με σταδιακή κατάργηση των συσκευασιών των τροφίμων.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για τους καταναλωτές τροφής θα είναι πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον, το τι γίνεται με τις συσκευασίες αλλά και με το φαγητό που πετιέται. Στο μέλλον θα υπάρξει τεράστια συζήτηση γι αυτό. Τα τρόφιμα θα είναι πιο συχνά «τεχνολογικά» προϊόντα, αλλά από την άλλη, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στα εποχικά, τοπικά προϊόντα και θα έχει σημασία για αυτούς η συμπεριφορά των εταιρειών παραγωγής τροφίμων».

Η ίδια έκανε λόγο για μη συσκευασμένα αλλά ασφαλή τρόφιμα με τις πληροφορίες τυπωμένες ως σφραγίδες με φυσικά υλικά πάνω στην επιφάνεια τους.

«Το μέρος της συσκευασίας ενός φρούτου θα μπορεί για παράδειγμα να είναι μια φυσική μεμβράνη διαλυτή στο νερό και να έχει όλη τη μυρωδιά του φρούτου το οποίο θα καταναλώνεται με τη συσκευασία του. Τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο από τα υπολείμματα των τροφών, καθώς θα μπορούν να γίνουν διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα μέχρι και έπιπλα ή ρούχα», ανέφερε προσθέτοντας ότι σύντομα οι τροφές θα φτάνουν σε μας με drones.

«Φυσικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε όλες τις εξελίξεις που θα γίνουν στο μέλλον. Όμως, όπως είδατε και σήμερα, είναι μία πρωτοβουλία που έδωσε τροφή για ιδέες, για σχεδιασμό στο μέλλον. Ξεκινήσαμε με τον κλάδο των τροφίμων και θα συνεχίσουμε με τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία φυσικά, η κυκλική οικονομία, smart cities και άλλα, ώστε να πιάσουμε και να καλύψουμε τους περισσότερους τομείς της οικονομίας», επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και όσα είπε η Δρ. Morgaine Gaye για το μικροβίωμα του εντέρου μας και την έρευνα που γίνεται γύρω από αυτό για την σημασία του στην πρόσληψη των συστατικών από τις τροφές. «Θα υπάρξουν σύντομα συσκευές που θα ανιχνεύουν τα επίπεδα των συστατικών αυτών στον οργανισμό μας και θα μπορούν εάν είναι σε έλλειψη, να τα εντοπίζουν στα ράφια μας ή όπου άλλου βρίσκονται γύρω μας, και να μας οδηγούν στο να καταναλώσουμε αυτά που μας λείπουν» εξηγεί η ίδια.

Σίγουρα δεν θεωρώ ότι είναι ανέφικτα όσα λέγονται σήμερα και αφορούν το μέλλον, επισημαίνει η κ. Εφραίμογλου και προσθέτει: «Έοντας δει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει πλέον η τεχνολογία στη ζωή μας, πόσο γρήγορα έγινε η ψηφιοποίηση τώρα με τον κορονοϊό, εκτιμώ πως σίγουρα η καινοτομία είναι το άλφα και το ωμέγα και είναι αυτό που θα κάνει τις εταιρείες ανταγωνιστικές».

Καταλήγοντας στην ομιλία της η Δρ. Morgaine Gaye πρόσθεσε πως οι νέες τάσεις στη διατροφή είναι να μετατρέπουμε τα φαγητά που φαίνονται άγευστα στα παιδιά, όπως ένα αβοκάντο, σε γευστικά τραγανά τρόφιμα με φυσικά χρώματα για να τα καταναλώσουν πιο εύκολα. Επίσης τόνισε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν όλο και σε μικρότερα σπίτια.

«Έτσι και τα τρόφιμα και η βιομηχανία τους, θέλει αυτά να καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο αποθήκευσης. Το παράδειγμα του επιπέδου μακαρονιού που παίρνει διάφορα σχήματα όταν βράζεται» κατέληξε.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 17 Ιανουαρίου 2023 21:39:21 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group